Isten öröme az igazi tűzijáték szilveszterkor!

A taizéi közösség 2023-ban Szlovénia fővárosában, Ljubljanában rendezte meg 46. ifjúsági találkozóját.

A nemzetközi ökumenikus szerzetesközösség minden év fordulóján Európa más-más városába szervezi ötnapos összejövetelét, melyen a világ minden tájáról érkező, 18 és 35 év közötti fiatalok együtt imádkoznak, és töltődnek Isten szeretetében.

Idén Ljubljanában 4-5000 fiatal gyűlt össze – Magyarországról is jelentős számban, körülbelül 300-an érkeztünk. Többségében busszal vagy vonattal utaztunk a szlovén fővárosba, hazánk minden részéből: Budapestről, Debrecenből, Győrből, Szegedről, és egyéb településékről, de még a határon túlról is érkeztek magyar résztvevők.

Ferenc pápa is üzenetet küldött a résztvevőknek, melyben többek között ezt írja:
„Kedves barátaim, zajjal teli világban élünk, amelyben a csend és a meghallgatás értékei elfojtottak. Ebben a helyzetben arra kérlek benneteket, hogy fedezzétek fel újra a meghallgatás mély dimenzióját. A meghallgatás a szeretet cselekedete. A bizalom középpontjában áll. Meghallgatás nélkül kevés dolog növekedhet vagy fejlődhet. A meghallgatás teszi lehetővé, hogy megadjuk azt a teret a másik embernek, amire szüksége van a létezéshez.”

A pápa arra buzdítja a fiatalokat egy olyan társadalomban, amelyben „az erőszak egyre nagyobb teret hódít”, a konfliktusokkal és háborúkkal terhelt nehéz időkben, hogy „merjenek egy másféle világot építeni: a meghallgatás, a párbeszéd és a nyitottság világát. Ezáltal „más álmokat mutassunk fel, amelyeket ez a világ nem kínál fel, tanúskodjunk a nagylelkűség, a szolgálat, a tisztaság, a lelkierő, a megbocsátás, a hivatásunkhoz való hűség, az ima, az igazságosságért és a közjóért folytatott harc, a szegények iránti szeretet, a társadalmi barátság szépségéről”.

Járjunk együtt – ez volt idei taizéi találkozó témája, mellyel kapcsolatban a pápa kifejti, ez egyben azt is jelenti, hogy „töröljük el a peremre szorulás, a bezárkózás, a kirekesztés és az emberek bizonyos kategóriája elutasításának útját”. A fiatalokat pedig arra hívja, hogy legyenek „hidak építői a népek, kultúrák és vallások között”, hogy a szeretetről, az igazságosságról és a békéről szóló álmokat alakítsák konkrét valósággá, éljenek a jelenben, ne áldozzák fel „értékes ifjúságukat a téves örömök és a felületesség oltárán”.

Mi a Katolikus Ifjúsági Megújulás (KIM) szervezésében, busszal indultunk Ljubljanába, ahol érkezésünk után különböző plébániákra osztottak be, és az oda tartozó családoknál szállásoltak el minket. Hatalmas vendégszeretettel és örömmel vártak, és igyekeztek mindenben kedvünkre tenni.

A találkozó minden napjának külön menetrendje volt, de taizéi szokás szerint mindig reggel, délben és este összegyűltünk imádkozni, taizéi énekeket énekelni, elmélkedni. A reggeli áhítaton mindenki a „saját” plébániáján vett részt, amely után kiscsoportos beszélgetésekben oszthattuk meg gondolatainkat egymással. Témáink közé tartozott például a csend és a közösségben való részvétel. Felemelő érzés volt megtapasztalni, hogy ugyan sokfélék vagyunk, más-más háttérrel, különböző országokból, mégis hasonló problémákkal küzdünk, és mindannyiunk reménysége Istenben gyökeredzik kortól, nemtől, származástól függetlenül.

Délutánonként különböző workshopokat tartottak: lehetőségünk volt szlovén karácsonyi énekek és szlovén néptánc tanulására, városnézésre és ikonfestésre, részt vehettünk lélekemelő vagy éppen mélyen elgondolkodtató előadásokon. Az eseményre külön applikációt is létrehoztak, ezen keresztül tudtunk regisztrálni a workshopokra.

Mindezt az esti ima követte, melyre a Stožice Arénában gyűltünk össze mind az 5000-en. Mélyen megérintett, ahogy ebben a hatalmas közösségben megélhettem, hogy kettesben voltam Istennel. Ezt a megélést segítették a taizéi, egymás után ismétlődő énekek, illetve az ezeket megszakító hosszú csöndek. Csodálatos volt átélni, hogy ennyi fiatal egyszerre imádkozik!

Esténként Matthew testvér elmélkedett, mély gondolatokat fogalmazott meg az egyes bibliai részletekhez. A magány és a másokkal való együttlét közötti egyensúly megtalálását fontos üzenetként említette meg: „a gitár húrjai egymás mellett vannak, de amikor együtt szólaltatják meg őket, akkor gyönyörű hangot adnak.”

Minden esti ima után „kereszthódolatot” tartottuk, a taizéi keresztet középre kihelyezve borultunk Krisztus lába elé.

December 31-én a résztvevők nemzetenként találkoztak – mi is összegyűltünk, mind a 300-an. Meglátogatott minket a magyar származású András testvér, aki közel 20 éve az ökumenikus közösség tagja. Ő volt az egész esemény koordinátora, és 2023. szeptembere óta azon fáradozott, hogy ez a találkozó tökéletes legyen – erről, valamint a testvérek mindennapi életéről mesélt nekünk.

Az új évet imádsággal és énekkel kezdtük, örömmel köszöntve egymást. Korábban mindig barátokkal, családdal töltöttem a szilvesztert, és tudtam, hogy most a találkozó miatt más lesz, de nem gondoltam, hogy nincs annál nagyobb öröm, mint „átimádkozva”, Istennel kezdeni az új esztendőt.

Isten öröme az igazi tűzijáték szilveszterkor!

Éjfél után minden nemzet a saját országára jellemző énekkel, kvízzel, játékkal, tánccal mutatta be kultúráját. Az egyiptomi tánctól kezdve ukrán dalokig és argentinok által készített játékig sok mindent kipróbálhattunk.

Január 1-én mindenki az őt vendégül látó családdal ebédelt, hatalmas szeretettel és tisztelettel fordultak hozzánk!

Hálás vagyok, hogy részese lehettem a 2023-as taizéi találkozónak! Éreztem a Szentlélek közbenjárását és működését – ölelésekben, könnyes szemekben, énekekben és találkozásokban.

És a jó hír, hogy az európai ifjúsági találkozót minden évben megszervezik a taizéi testvérek – a következőre Észtország fővárosába, Tallinba várják a fiatalokat nagy szeretettel!