Káposztássy Béla atya: „A híveim már tudják, hogy az ő aktivitásuk is fontos”

A Szemlélek Társalgó legújabb vendége Káposztássy Béla atya, gyáli plébános, mentálhigiénés szakember, szupervizor, a liturgika doktora és tanára. Szerteágazó érdeklődése mellett Béla atya évekig rendszeresen küzdősportolt.

„A húsvét örömhíre abban áll, hogy bármennyire is elveszettek vagyunk, és bármennyire is újra és újra a kudarcoknál kötünk ki, és átéljük, hogy mennyire sok homály és sötétség van az életben kívül és a lelkünkön belül, ezzel együtt Isten elfogad bennünket. Azáltal, hogy Krisztus meghalt a kereszten, és magára vette a bűneinket, a megváltás nekünk is Istentől ajándékként megadatott.”

„Az ókorban volt egy mondás, ami így szólt: Caro Salutis Cardo, vagyis a test a megváltás sarokpontja. Ez egy nagyon fontos mozzanat, hogy az istenség és az isteni világ, az isteni tökéletesség nemcsak véghetetlen távolságban van az embertől, hanem amikor Krisztus magára vette emberségünket, felvette emberi testünket is. Amikor belépett a világba, akkor Isten emberként, azaz egy testben élő Istenfiúként élt közöttünk. A halál, ami mindannyiunk életének a végét is jelenti, őt is ugyanúgy testben érte és érintette. Feltámadásával legyőzte a halált, ezáltal a halál többé nem jelent köteléket, rabságot számunkra, mint ez a megváltás előtt volt.”

„Krisztusban az Isten  felvette magára a testi terhünket is, ezért a test egy nagyon fontos dolog a keresztény spiritualitásban.”

„Spirituálisan mi történt bennem?  Amire nagyon emlékszem, az a krav magának a preventív szemlélete, hogy megtanultam figyelni minden élethelyzetet, amiben ott vagyok, abból a szempontból, hogy mik lehetnek a lehetséges bajok, amik történhetnek velem. Azóta sokkal éberebb vagyok. Ez a sport megtanított arra, hogy hogyan érezhetem magam biztonságban akkor is, ha nincs közvetlen veszély.”

„Az önvédelem során minden önvédelmi technikánál alapvető, hogy akinek az indulatai nincsenek kontroll alatt, az rosszabbul jár. Az első, hogy fegyelmezni kell magad, hogy fegyelmezetten kell szembenézni egy olyan támadással, ami vagy indulatból fakad, vagy akár tervezett, tehát az önfegyelem mindig része annak a képzésnek, amit az önvédelmi sportok jelentenek.”

„Ehhez társul a testnek az edzése, a lehetőségeknek, a kapacitásoknak a növelése, hogy legyen erőnléted – ezek mind hozzátartoznak a sporthoz az önneveléssel, a rend megtanulásával, a fegyelmezettséggel, a figyelem élesítésével. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy meg tudjuk magunkat védeni, hogy ne legyenek kártékony vagy ártó indulataink, és hogy nyugodtan járhassunk embertársaink között.”

„Egyháziasnak lenni is önfegyelemmel jár – valójában azt mondanám hogy spirituális értelemben az önfegyelem gyakorlása a test és a lélek fegyelmezése, egy rendezett életminta.”