„A függőségben egyedül voltam, itt viszont mindenki megért, mert hasonló a problémája”

A testről való gondolkodás jegyében, immár a nagyböjtre készülve, az Anonim Túlevők 12 lépéses programjának két résztvevője érkezett a Szemlélek Társalgóba.

Lili 90, Gergő 105 kilót adott le a programban való munka során. Ez nem egy fogyókúrás csoport, hanem elsősorban egy spirituális út, amely a személy teljes felépülésére mutat lehetőséget.

Vendégeink saját felépülésük történetéről és a csoportról meséltek nekünk.

„Már óvodás koromtól voltak problémáim, hogy valahogy nem úgy ettem, mint mások, és hogy magát az ételt nagyon sokszor használtam – akár arra, hogy elnyomjam az érzéseimet, akár arra, hogy megéljem a boldogságomat.
2021-ben elértem a mélypontomat, akkor 175 kilósan elkaptam a covidot, és szinte alig bírtam mozogni. Nagyon féltem, hogy bele fogok halni, de nem mertem kihívni a mentőket. Ott volt bennem a szégyen, hogy hány ember kell ahhoz, hogy bevigyenek a kórházba. Nem hívtam segítséget, és egyik napról a másikra úgy éreztem, hogy jobb lenne elmúlni.”

„Nekem a mélypont tavaly márciusban volt, egy sikertelen öngyilkossági kísérlet után kerestem segítséget. Beütöttem a google-ba, hogy betegség, evés, függőség, és így találtam rá az Anonim Túlevők csoportjára.

Az szinte elengedhetetlen, hogy egy függő a mélypontot elérje,

mert az érzelmekre apelláló kérlelés nagyon ritkán elegendő. Én is jártam orvosoknál, akik mindig felhívták a figyelmemet, hogy nem lesz ez így jó, de nem érdekelt soha. Nagyon fontos volt nekem, hogy a mélypont nem egy fizikai mélypont volt, mert a hosszú évek során hozzászoktam a fizikai fájdalomhoz – lelki mélypont volt, amit megéltem, az, hogy már enni sincsen kedvem.”

„A környezetünk tud tükröt tartani de

ameddig mi magunk nem ismerjük fel a függőségünket, addig bárki mondhat bármit.

Amíg el nem megyek a falig, addig nagy valószínűséggel nem tudtam volna változtatni.”

„Betegségünk van, és ennek a betegségnek két arca van a program szerint: egy fizikai allergia és egy mentális megszállottság. Maga a fizikai allergia azt jelenti, hogy egy eltúlzott és abnormális reakciót adunk bizonyos összetevőjű ételekre, bizonyos magatartási formákra, és bizonyos helyettesítő szerekre. Sokkal nagyobb mennyiséget tömünk magunkba, mert annyira finomnak érezzük, hogy nem tudjuk abbahagyni. Annak az érzésnek a hajhászásról van szó, amit újra és újra meg tudunk élni.
A program előtt mindenem megvolt, amire úgy gondoltam, hogy szükségem van, vagy amit szeretnék: ház, autó, párkapcsolat, nyaralás, de soha nem voltam igazán boldog. Mióta az Anonim Túlevők programjában vagyok, mindenem megvan, amire valójában szükségem van. A Felsőbb Erővel való kapcsolat és a másokért való önzetlen munka az, ami betölti az űrt, ami nap mint nap támad az emberben. Egy spirituális ringató kéz egyengeti az ember életét.”

„Volt egy pont, amikor elkezdtem én is hálás lenni, hogy van ez a betegség, különben nem találtam volna rá erre a szerető közösségre, a programra. Ez vezetett engem élő hitre.”

Aki a Szemlélek Társalgó adásait RSS-olvasóval szeretné követni, erre a Feedre tud feliratkozni.