#IAMCHURCH – fogyatékossággal élve is van hivatásunk az egyházban

Erről mesélnek vakok, siketek, Down-szindrómás emberek egy új videókampányban.

A Ferenc pápa által 2016-ban életre hívott, a világiak, a család és az életvédelem kérdéseiért felelős Világiak, Család és Élet Dikasztériuma komolyan vette a Szentatya szavait, aki a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott:

a keresztség felvétele „megkülönböztetés nélkül” mindenkit felhatalmaz arra, hogy azt mondja: „Én vagyok az egyház!”

Ez lett annak az öt YouTube-videóból álló sorozatnak a szlogenje, melyben fogyatékos emberek mondják el, mit jelent így élni, aktív keresztényként. Mindegyikük ellát ugyanis valamilyen szolgálatot a saját egyházi közösségében: van, aki gyerekeket tanít a katekizmusra, vagy épp herbateát készít − ami közös bennük, hogy munkájuk által is az egyház részének tekinthetik magukat.

Az első rövid videóban többek között egy kerekesszékes nő, egy látássérült férfi, siket fiatalok és két, Down-szindrómával élő apáca osztják meg gondolataikat.

Elmesélik, hogy büszkék a hivatásukra, hogy a fogyatékosságukból nemcsak nehézségek, de áldások is fakadnak,

és egyikük azt is bevallja, számára Jézus valóságos apuka, aki a mindent jelenti számára. A videó végén pedig mindannyian elmondják magukra vonatkoztatva a pápa szavait: „I am Church”, azaz „Én vagyok az Egyház”.

A videókat a Vatican News, valamint a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma YouTube-csatornáin lehet követni.

FORRÁSL'osservatore Romano
Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.