Homeopátia – új sámánizmus a tudomány álarcában?

Ma már természetes, hogy a patikában külön részleget vagy polcot töltenek meg a homeopátiás golyócskák, Bach és Schüssler termékek. Egy-egy patikus azonban teljesen kiveszi ezeket a szereket a kínálatából, ahogy a németországi Euskirchen-ben is tette Gregor Dinakos. A harmincéves gyógyszerésszel a Rheinische Post készített interjút, ebből szemezgettünk.

Dinakis idén húsvét előtt vette át a patikát, és azóta nem tart homeopátiás golyócskákat, Schüssler-sókat, mivel meggyőződése szerint ezek nem tudományos eredmények alapján készülnek. Sőt, a homeopátiát „új-sámánizmusnak” nevezi.

Németországban nagy hagyománya van a „hasonszervi gyógymódoknak”, az alapító, Samuel Hahnemann a porcelán városában, Meißenben született és munkássága is főként Németországhoz köthető.

Hahnemann szereit ma is gyakorlatilag változatlan metódussal állítják elő és a homeopátiás termékek éves forgalma Németországban csaknem 500 millió euró.

Sok esetben az egészségpénztárak is támogatják ezeket, pedig a hatásukra máig nincsenek tudományos bizonyítékok. A Német Homeopátiás Orvosok Központi Egyesületének kiadványában ez áll: „A homeopátiás gyógyszereknek farmakológiai vagy fizikális hatásmechanizmusa máig nem ismert.”

A fiatal gyógyszerész úgy látja, Hahnemann követőinek legnagyobb sikere, hogy egy csapásra a természetgyógyászat körébe kerültek, pedig

Dinakis szerint nem növényi hatóanyagokkal érnek el hatást, mint a természetgyógyászat orvosságai, hanem „varázsigékkel”.

A „potencializálásnak” nevezett eljárás során az eredeti hatóanyagot olyan mértékben felhígítják, hogy a végtermékben egyetlen molekulája sem marad belőle. E módszerrel, a hígítás és ütve rázás technológiájával azonban a homeopaták szerint az emlékezettel rendelkező víz veszi át az eredeti hatóanyag információit, amely így képes beindítani a szervezet öngyógyító mechanizmusát.

homeopátia sámánizmus patika
pixabay.com

Németországban is folyik a vita a homeopátia létjogosultságáról, kritikusainak tábora lassan, de folyamatosan növekszik. Egyiküket azonban például beperelte egy gyártó, Natalie Grams orvosnő ugyanis sok év után bezárta homeopátiás rendelőjét és kijelentette, hogy a szerek hatása nem haladja meg a placebókét.

Egy bajor patika tulajdonosa, aki 2018-ban az ország mintegy 19.000 gyógyszertára közül elsőként vette le a homeopátiát a termékpalettájáról, igen sok dühödt e-mailt, fenyegetést és gyalázkodást kapott. Gregor Dinakis, aki idén nagypénteken küldte vissza a patika homeopátiás készleteit a gyártóknak, nem fél ettől, sőt, az ellenszél inkább lelkesíti. Bár volt, aki kommentjében visszalépésnek nevezte a döntését, Dinakis úgy véli, szimbolikus akciója figyelemfelkeltő, és egyértelmű állásfoglalása akár piaci előnyt is hozhat számára.

FORRÁSRheinische Post
Mindig szerettem volna a dolgok mögé látni, néha úgy érzem, sikerül is - különösen, amióta a Teremtő Lélek hangjára igyekszem fülelni. Amit pedig felfedezek, azt szívesen meg is osztom, akárcsak a kérdéseimet, amelyek minden meglelt válasz nyomán sokasodnak. Nagy öröm számomra közösségben felfedezni és együtt gyönyörködve szemlélni a Teremtőt műveiben.