Pedofilbarát politikusok?

Azért nem lehet visszavonni egy gyermekeket molesztáló bűnöző állami kitüntetését, mert kormánypárti képviselők megakadályozták, hogy a kezdeményezés a parlament elé kerülhessen.

Örömmel számoltunk be róla a Szemléleken, hogy Budapest II. kerületének önkormányzata visszavonta annak a személynek a gyermekek körében végzett szolgálatért adományozott kitüntetését, akit később kiskorúval szembeni abúzus elkövetése miatt mentettek fel a papi szolgálat alól. Aligha lehet kérdés, hogy a díj visszavonása helyes döntés volt, de kellett hozzá egy kezdeményező, majd néhány közszolgálatra méltó döntéshozó.

Ugyanezen elv mentén ugyanazon kezdeményező, Pető Attila – aki az előző ügyben áldozatként volt érintett – azt szerette volna elérni, hogy állami kitüntetések visszavonására is nyíljon lehetőség. Az indokot keresni sem kell, hiszen a bicskei gyermekvédelmi intézet pedofíliáért elítélt egykori igazgatója is állami kitüntetést kapott, amit személyesen Szentkirályi Alexandra adott át neki.

Ez a második visszavonási kezdeményezés azonban néhány napja kudarcba fulladt, noha több országgyűlési képviselő is felkarolta a minden jóérzésű ember által nyilvánvalóan támogatott ügyet. Az Országgyűlés Vejkey Imre (KDNP) által vezetett Igazságügyi Bizottságában azonban nemhogy tárgysorozatba nem vették a módosítási kérelem megtárgyalását, az ülésen megjelenő Pető Attila meghallgatását is leszavazták, 7:3 arányban. Három ellenzéki politikus szavazott mellette, hét kormánypárti ellene. A tárgysorozatba vételre ugyanilyen arányban és felosztásban érkeztek a szavazatok.

Döbbenet. Felfoghatatlan, hogy vajon

mi érdeke fűződik a kormánypárt politikusainak egy pedofil bűnöző állami kitüntetésének elszánt védelmezéséhez,

a díj visszavonásának egyértelmű elutasításához.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.