Visszavonták a molesztáló egykori pap kitüntetését

„Egy nemzet, egy ország önbecsüléséhez hozzátartozik a szolidaritásra való képesség, az odafordulás azokhoz, akikkel egy közösségbe tartozunk és szükséget szenvednek, akik segítségre, gesztusokra várnak.”

Ezzel a mondattal kezdi Facebook-bejegyzését Pető Attila, miután tajékoztatta őt Őrsi Gergely polgármester, hogy a képviselő-testület visszavonta a több fiatalt is abúzáló pap, Sz. Balázs II. Kerületi Önkormányzattól 2012-ben kapott kitüntetését, a „Gyermekekért díjat”.

Mint ismeretes, az „anomáliára” néhány nappal ezelőtt annak apropóján hívta fel a figyelmet Pető Attila, hogy a bicskei gyermekotthon pedofília miatt elítélt volt igazgatójának – Orbán Viktor előterjesztésére és Balog Zoltán javaslatára – 2016-ban odaítélt állami kitüntetés, a Magyar Bronz Érdemkereszt visszavonására jelenleg nincs törvényes lehetőség. Erre a bejegyzésre reagálva Őrsi Gergely megköszönte a jelzést, és azt írta, hogy a kerület által az azóta laicizált papnak adott elismerés visszavonása érdekében a „szükséges lépéseket” megteszi.

A II. kerületi képviselők pártpolitikai hovatartozásuktól függetlenül „gyorsan és érzékenyen, felelősségteljesen” reagáltak és cselekedtek – írja most Pető Attila, aki szerint a kitüntetés visszavonása „más áldozatok felé is bátor és fontos gesztus. Egy szimbolikusan odanyújtott segítő kéz, amire ezekben az időkben talán nagyobb szüksége van minden áldozatnak, túlélőnek. Egy üzenet, hogy nem tehetnek meg mindent velük, hogy a kiállásuknak, a bátorságuknak igenis lesz gyümölcse.”

Az egyházi személy általi zaklatást elszenvedők közül nevét és arcát Magyarországon elsőként felvállaló Pető Attila tegnapi bejegyzésében reményét fejezte ki, hogy „a jogszabályokat úgy fogják módosítani a közeljövőben, hogy vissza lehessen venni állami kitüntetéseket olyanoktól, akikről később kiderül, hogy kiskorúak sérelmére követtek el szexuális bűncselekményeket.” Mai posztjában már arról számol be, hogy Tordai Bence és Hajnal Miklós országgyűlési képviselők ma benyújtottak az Országgyűléshez egy törvénymódosító javaslatot, melynek „elfogadása esetén arra is lehetőség nyílna, hogy Vásárhelyi Jánostól elvegyék a 2016-ban Orbán Viktor előterjesztésére odaítélt Magyar Bronz Érdemkeresztet”.