Visszavonhatják a molesztáló egykori pap kitüntetését?

A díjat 12 éve odaítélő fővárosi kerület jelenlegi polgármestere készen áll megtenni a szükséges lépéseket.

Pető Attila neve nem ismeretlen a hazai közéletben: ő az az áldozat, aki személyazonossága felfedésével Magyarországon elsőként vállalta, hogy beszámol az őt egyházi személy részéről ért szexuális zaklatásról.

A gyermekvédelem iránt elkötelezett férfi március 20-án tett közzé egy olyan bejegyzést, amelyben felhívja a figyelmet a bicskei pedofilügy kapcsán a vétkes állami kitüntetésének anomáliájára – azt ugyanis a jelenlegi jogszabályok alapján nem lehet visszavonni.

Pető Attila megemlítette, hogy Sz. Balázs katolikus papként is kapott hasonló elismerést: a Gyermekekért díjat 2012-ben vehette át a II. Kerületi Önkormányzattól. Balázs atya ellen 2015-ben indult egyházi vizsgálat és büntetőeljárás, 2016-ben pedig laicizálták, távoznia kellett a klérusból.

– Ezen díjat visszavonták már? – tette fel a kérdést az abúzust elszenvedett áldozat, hozzátéve: „Kedves Képviselő urak, remélem érintettként számíthatok önökre.”

A megszólalás nem maradt hatástalan, ugyanis a II. kerület polgármestere, Őrsi Gergely nyilvánosan reagált Pető Attila posztjára, az alábbi üzenettel:

„Tisztelt Pető Attila Dániel!

Köszönjük, hogy megkeresett, és felhívta a történtekre a figyelmünket!

A szükséges lépéseket megtesszük, ezek előkészítését megkezdtük.

És köszönöm, hogy a megbeszéltek alapján személyesen is találkozhatunk!”

(Forrás: Facebook.com)

Információink szerint a személyes találkozóra még ezen a héten sor kerülhet. Amint érdemi előrelépés történik az ügyben, arról beszámolunk a Szemléleken.