Ki az az anyuka, akinek a gyermeke belenevetett az államfő beszédébe?

Farkasné Antal Szabina nem ismeretlen a Szemlélek figyelmes olvasói számára: néhány éve ő is szerepelt a fiatal roma értelmiségiekkel készült videósorozatunkban.

– 2020-ban azzal a gondolattal zártad a veled készült videóinterjút, hogy bár voltak negatív tapasztalataid párkapcsolati és álláskeresési téren roma származásod miatt, már megtaláltad életed párját. Mi történt veled azóta?
– Megszereztem a szülésznő képzést követően a második diplomámat is, és egy egészségügyi szolgáltatónál helyezkedtem el biztosítási menedzserként. Néhány hónapja pedig, mióta szeptemberben megszületett a kisfiam, vele vagyok otthon.

Itt látható a Farkasné Antal Szabinával 2020-ban készült videóinterjú:

– A gyermeked lett a köztársasági elnök beszédének egyik különleges szereplője: egyszer meg kellett miatta állítani a felvételt is. Hogyan kerültetek épp ti néhány másik családdal együtt a Sándor-palotába?
– A férjem operaénekes, és korábban már kétszer is énekelt a Köztársasági Elnöki Hivatalban. Az egyik elnöki tanácsadónak, akit már régóta ismerünk a roma szakkollégiumi hálózatnak köszönhetően, jutott eszébe, hogy most született gyermekünk – így kaptuk a megkeresést, aminek nagyon örültünk.

– Milyen volt maga a felvétel?
– Talán furán hangzik, de engem meglepett, hogy előre rögzítik a beszédet. Valamiért az élt bennem, hogy ezek élő közvetítések. A legnagyobb kihívást az jelentette természetesen, hogy meg kellett próbálni csendben maradni, amit a nagyobb gyerekek szépen meg is oldottak, de az én 4 hónapos fiam hol belenevetett, hol belesírt Novák Katalin beszédébe. Mindenki nagyon kedves, türelmes volt – igazából megvártuk, míg elalszik, ami szerencsére nagyon hamar meg is történt. De nem csupán a videóról szólt ez az alkalom: volt egy állófogadás, bemutatkozás, és közvetlen beszélgetésre is lehetőségünk nyílt a köztársasági elnökkel.

Nagyon jól éreztem magam, igazán családias volt ez az esemény, a gyerekek szaladgáltak a Sándor-palotában, barátságos volt a hangulat.

Annyira figyelmesek voltak a házigazdák, hogy biztosítottak helyet a pelenkázáshoz, a szoptatáshoz is.

– Mit hoztál magaddal erről a programról?
– A vidámságot. Biztosan jó kis családi történet lesz, hogy az elsőszülöttünk belenevetett az államfő beszédébe.

– És vajon romaként most jobban elfogadnak téged a társadalom tagjai, mint amikor még egyetemista voltál?
– Legutóbb két éve adtam interjút a Szemléleknek, ennyi idő pedig kevés ahhoz, hogy nagy társadalmi változások történjenek. Azt viszont el tudom mondani, hogy tudatosan figyeltem, érkezik-e negatív hozzászólás annak kapcsán, hogy romaként ott voltunk a köztársasági elnök beszédének felvételén. Egyetlen ilyen megjegyzéssel sem találkoztam, ezzel a kellemes meglepetéssel indult számomra az új év.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.