A mai nap száma: 40

Esti Tükör – 2021. július 5.

A Szentatyát sikeresen megműtötték, a római jelentések szerint jól van. Negyven éve is műtétet kellett végrehajtani az akkori pápán, méghozzá életmentő műtétet a merénylet után.

vaticannews.va

Elbúcsúzott azonban a földi élettől Ferenc pápa 84 éves rendtársa, Stan Swamy, aki negyven éve harcolt a szegények, elnyomottak és üldözöttek jogaiért Indiában. Tavaly október óta az atya vizsgálati fogságban volt maoista, az indiai kormány megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával, onnan írta januárban: „kórusban énekelünk, mert egy madár még a kalitkában is tud énekelni.”

FOCUS online

Úgy tűnik, a 2018-ban elhunyt Steven Hawkinsnak igaza volt: a fekete lyukak eseményhorizontja nem csökkenhet. A gravitációs hullámok rezgései most érzékelhetővé teszik, amit a tudós már 40+10 évvel ezelőtt megsejtett.

Bár kevesebb, mint 40% a beoltatlanok aránya, az Egyesült Államokban még nem sikerült elérni a július 4-ig megcélzott 70%-os beoltottságot a felnőttek körében. Közben az orosz ortodox egyház állásfoglalása szerint bűnt követ el, aki nem oltatja be magát, Németországban pedig a diákok oltásáról, a beoltatlanok elleni intézkedésekről illetve a beoltottak kedvezményeiről folyó viták borzolják a kedélyeket.

A negyven fordulópont az életünkben is, Kovács L. Gábor egyetemi tanár, akadémikus, a terméketlenség orvoslását célzó jelentősebb hazai kutatások vezetője szerint úgy vagyunk kitalálva, hogy 40 fölött már unokázzunk inkább.

A nap sport-örömhíre: Fucsovics Márton a legjobb nyolc között Wimbledonban, utoljára Taróczi Balázs járt ezen a szinten, épp négy évtizede.

Mindig szerettem volna a dolgok mögé látni, néha úgy érzem, sikerül is - különösen, amióta a Teremtő Lélek hangjára igyekszem fülelni. Amit pedig felfedezek, azt szívesen meg is osztom, akárcsak a kérdéseimet, amelyek minden meglelt válasz nyomán sokasodnak. Nagy öröm számomra közösségben felfedezni és együtt gyönyörködve szemlélni a Teremtőt műveiben.