A vízhiány tartós, ráadásul diplomással sem lehet Dunát rekeszteni

Esti Tükör, 2021. július 1.

Magyarországon az elmúlt 24 órában nem volt áldozata a járványnak – és ez szeptember óta nem fordult elő -, a WHO ugyanakkor figyelmeztetést adott ki: tíz hét folyamatos csökkenés után ismét nőni kezdett Európában a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója a növekedést az utazásokkal, összejövetelekkel és a társadalmi távolságtartásra vonatkozó korlátozások enyhítésével magyarázza. Hans Kluge kiemelte, hogy miközben Európában megjelent a járvány delta variánsa, a kontinensen még mindig milliók nincsenek beoltva, s leszögezte: elkerülhetetlen a járvány újabb hulláma, ha az emberek fegyelme lanyhul.

infostart.hu

A Vatikánban fogadta Ferenc pápa Libanon keresztény pátriárkáit. A Szent Péter-bazilikában közösen imádkoztak, a béke jeleként gyertyát gyújtottak Szent Péter apostol sírjánál, majd zárt ajtók mögött tárgyaltak, elsősorban arról: Libanon hogyan tudna kilábalni abból a politikai, pénzügyi és társadalmi válságból, amelyet a Világbank az elmúlt 150 év legsúlyosabb kríziseként írt le.

24.hu

A Great Immigrant/Great American 2021 elismeréssel tüntette ki Karikó Katalint a Carnegie Alapítvány, mely minden év július 4-én, azaz a függetlenség napján megünnepli azokat a bevándorlókat, akik tudásukkal és tevékenységükkel példát mutattak az amerikaiaknak. Idén 30 ország 34 kitüntetettje részesült elismerésben, köztük John Oliver és Helen Mirren is.

hvg.hu

Hiányoznak pedagógusok, ez már nem meglepő, van egy-két ezer betöltetlen pedagógus álláshely, és a következő tanévektől kezdve a helyzet a számokból kiindulva egyre súlyosabb lesz – erről a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke beszélt. Horváth Péter emlékeztetett, hogy „egyre több kolléga fog nyugdíjba vonulni, és (…) nem nagyon növekszik azoknak a száma, akik pedagóguspályára állnak és ott is maradnak.” A pedagógusbérekről szólva elmondta, hogy 2015 januárjától nem követi a minimálbér-emeléseket, ez mostanra körülbelül 65 százalékos visszaesést jelent. Véleménye szerint „ha jó színvonalú oktatást szeretnénk biztosítani, akkor a pedagógus átlagbéreknek a diplomás átlagbér 84-86 százalékán kellene mozogniuk.”

freepik.com

Az Eurostat nemrég megjelent friss statisztikája szerint itthon csak a fiatalok egy kis százaléka szerez felsőfokú végzettséget: a diplomások számát tekintve közel tíz százalékkal maradunk el az uniós átlagtól. Mindez ellentétben áll azzal az általános vélekedéssel, miszerint diplomásból Dunát lehet rekeszteni, miközben szakembert alig lehet találni – erről Máté András, az Oktatói Hálózat aktivistája beszélt.

unsplash.com

Mától hivatalos az aszály: Pintér Sándor belügyminiszter megállapította, hogy tartós vízhiány van Magyarországon. A Magyar Közlönyben is megjelent közleménynek azért van jelentősége, mert így ebben az időszakban nem kell vízkészlet-járulékot fizetni a mezőgazdasági termelőknek, és vízjogi engedély nélkül, bejelentést követően egy alkalommal rendkívüli öntözési célú vízhasználat lehetséges, annak érdekében, hogy öntözéssel mérsékelhetők legyenek az aszályos időjárás hatásai.

index.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.