Akár 150 évig is élhetnénk

Esti tükör, 2021. május 27.

A napokban hozták nyilvánosságra két, a koronavírus elleni védőoltás hatékonyságát vizsgáló – egymástól független – kutatás meglehetősen hasonló eredményét. Amerikai és székelyföldi kutatók egyaránt arra jutottak, hogy tartósabban védettek a koronavírustól azok, akik a fertőződés után kaptak védőoltást, mint azok, akik csak az oltás által szereztek védettséget. Amerikai kutatók szerint így akár egy életen át is kitarthat a koronavírus elleni immunvédelem.

index.hu

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint jóval többen halhattak meg koronavírusban, mint eddig hittük. A Johns Hopkins Egyetem szerdai adatai szerint 3 481 490 a halálos áldozatok száma, a WHO szerint viszont nagyjából nyolcmillióan haltak meg a pandémia következtében, de a The Economist még ennél is megrázóbb adatokkal szolgál: szerintük 10 millióan hunytak el koronavírus-fertőzés következtében. A pandémia ugyanis rosszabbul érintette a szegényebb réteget, mint sokan gondolták: a becslések szerint 6,6 millió ember vesztette életét a koronavírusban, akikről semmilyen adat nincs – elsöprő többségük olyan országokból származik, ahol nincsenek megbízható információk a járvánnyal kapcsolatban.

unsplash.com

Közben kiszámolták, hogy meddig élhet egy ember. A kutatók vérmintákat elemeztek, mert véleményük szerint az ilyen vizsgálattal következtetni lehet az abszolút korra, amelyet testünk elérhet. Ez alapján arra jutottak, hogy az ember legfeljebb 150 évig élhet.

unsplash.com

A tervek szerint jövő év végén szállítják a Vatikánba az új, elektromos pápamobilt. Különböző autógyárak több mint 50 éve igyekeznek a Vatikánnal a Szentszéket kiszolgáló járműveket fejleszteni. A kimondottan Ferenc pápának készülő pápamobilról a gyártó cég vezetője elmondta: „az adott igazi inspirációt, amikor azt olvastam, hogy Ferenc pápa nagyon odafigyel a környezetre és a klímaváltozásnak a jövő generációira gyakorolt hatására. A közlekedési eszköz belsejében számos fenntartható anyagot használunk majd, többek között az óceánból származó, újrahasznosított műanyag palackokból készült szőnyegeket.

index.hu

„Költő vagyok és katolikus” – mondta magáról a ma 40 éve elhunyt Pilinszky János. A XX. századi magyar költészet egyik legnagyobb alakjának világlátásában, verseiben és egyéb írásaiban is tetten érhető az isteni megváltásba, a kegyelembe, a szeretetbe vetett hite, a bűnösök, az elesettek iránt érzett részvéte, ugyanakkor a rideg létbe vetettség szorongató élménye, az ember feloldhatatlan magányának érzése is.

hvg.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.