Az optimizmus ünnepén

Esti tükör, 2021. május 23.

Pünkösdvasárnap Ferenc pápa ünnepi szentmiséjén vigaszt sürgetett a világ és az emberiség számára. Olyan vigaszt, amely nem pillanatnyi, nem ideiglenes, nem felületes segítséget jelent, hanem reményt ad, és gyógyít. A katolikus egyházban is egységre van szükség, hangsúlyozta az egyházfő, majd hozzáfűzte: az apostolok között is voltak eltérő politikai nézetűek, különböző világokhoz tartozók, de az egyházban a különbözőségek összhangjára van szükség. „Az embereknek joguk van a békés tiltakozáshoz” – mondta Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisén.

ujszo.com

Pünkösdvasárnap Erdő Péter bíboros, prímás az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban ünnepélyes szentmisét celebrált, melyben az optimizmus ünnepének nevezte a pünkösdöt, majd a homíliát követően 47 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét.

magyarkurir.hu

Továbbra is javulnak a koronavírus-járvány hazai adatai, lecsengőben a harmadik hullám. Vasárnap jelentős könnyítések léptek életbe, hárommillióan már a második oltásukat is megkapták.

infostart.hu

Nem lesz negyedik hullám, se most, sem pedig szeptemberben. Nem tud egy olyan mutáció kialakulni, ami Magyarországon ismételt járványt okozzon, mert nagyon magas az átfertőzöttség, és nagyon magas az átoltottság is, és nemcsak egy fajta vakcinával oltottak, hanem sok fajta vakcinával – ezt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora mondta, de véleményét nem minden kollégája osztja: például Oroszi Beatrix epidemiológus és Jakab Ferenc virológus is könnyen elképzelhetőnek tartja egy negyedik hullám kialakulását, éppen a variánsok miatt.

telex.hu

Törőcsik Mari és Koncz Gábor kézlenyomata is felkerül a Filmesek Falára, a zamárdi kertmozi oldalára. A városban 2013-ban alakítottak ki emlékhelyet, ezzel fejezve ki a polgárok nagyrabecsülését a magyar filmtörténet legendái előtt. Az áprilisban elhunyt Törőcsik Mari közvetlenül kórházba kerülése előtt vállalta a lenyomat készítését – ezzel immár tizenkilencre emelkedik a plakettek száma.

fidelio.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.