Bizalmi kérdések

Esti tükör, 2021. április 23.

A tegnapi gyászos halálozási adatok napvilágra kerülése után elkezdődött a magyarázatok keresése. Az egyik szerint Európa legelhízottabb nemzete vagyunk, ezért különösen veszélyes ránk a koronavírus, a másik szerint pedig Magyarországon a nyolcvan év felettiek körében számottevően alacsonyabb az átoltottság: a legrizikósabb legidősebbeknek mindössze 49 százalékát oltották már be valamelyik vakcina két adagjával.

„Az egyetlen kotta arra, hogy ne fertőződjünk meg az, hogy felvesszük az oltást” – ezt Müller Cecília mondta annak kapcsán, hogy elrendelte a tömeges oltást. Erre a következő pár napban érkező 600 ezer Sinopharm vakcina ad lehetőséget, melynek egyik felét a kórházi oltópontokra, másikat a háziorvosokhoz viszik.

hellovidek.hu

A tisztifőorvos rendelkezése nem vonatkozik a 16–18 év közöttiekre, mert őket kizárólag Pfizer vakcinával lehet oltani. Orbán Viktor erről akkor beszélt, amikor bejelentette: „három és félmillió honfitársunk beoltva. Újraindítjuk Magyarországot!„. Ennek első lépéseként szombattól nyitnak a teraszok és este 11-kor kezdődik a kijárási tilalom.

A teraszaik újranyitását tervező vendéglátósok eközben jelentős problémával szembesültek: nagyon nehéz visszacsábítani a régi dolgozóikat, mert akinek most biztos munkája van, az nem akar a bizonytalanba belevágni, sokan már nem szeretnének éjszakázni, sem visszatérni a hétnapos munkarendhez.

24.hu

Ráadásul koronavírus-járvány felülírta a normál munkavégzés módjáról alkotott  elképzeléseinket, és nem csak a vendéglátóiparban. Valószínűnek tűnik, hogy a pandémia után már a munka világa sem lesz ugyanolyan mint volt, hiszen soha nem volt még ilyen közeli realitás a négynapos munkahét gondolata.

vaticannews.va

Ferenc pápa a koronavírus okozta válsággal kapcsolatos gondolatait osztotta meg a 27. ibér-amerikai csúcstalálkozó résztvevőivel. A katolikus egyházfő szerint „egyesíteni kell erőinket, hogy új távlatot nyissunk meg, ahol a fő cél nem a gazdasági nyereség, hanem az emberi élet védelme. Olyan gazdasági újraindítási modellre van szükség, amely inkluzívabb és fenntarthatóbb új megoldásokat hoz, az egyetemes közjó szolgálatában, és ezzel megvalósítja Isten ígéretét minden ember számára.”

valaszonline.hu

Minden bizonnyal a közjó szolgálata vezette azokat az anyukákat is, akiknek Facebook-csoportja több mint 40 kórházat és megszámlálhatatlanul sok mentőállomást süteménnyel és hálával ellátó önkéntes mozgalommá fejlődött. Az orvosoknak, ápolóknak sütő-főző karantÉNkonyhám szép csendben országos hálózattá nőtte ki magát, bizonyítva, hogy akár két zacskó csokis keksztől is jobb ország lehetnénk.

24.hu

Két zacskó csokis keksznek a Szabolcs utcai hajléktalankórház gondozottjai is biztosan örülnének. Az intézmény sorsa azonban bizonytalan, pedig ha megszűnne, azzal fontos láncszem esne ki a hajléktalanellátásból, ami az egészségügyre is nagy terhet róna. Az aktív kórházi kezelésre már nem szoruló otthontalanoknak az ilyen „hajléktalankórházakon” kívül nincs hová menniük.

hungarytoday.hu

Közben nyilvánosságra hozták a legújabb  Eurobarométer felmérést. Az adatok szerint az utóbbi időszakban csökkent a magyarok saját kormányukba és nőtt az Európai Unióba vetett bizalma, miközben a magyar parlament is bizalomvesztést szenvedett el.

papageno.hu

Hogy mégis valami széppel és vidámmal zárjuk a napot, ajánlom figyelmükbe Janikovszky Éva könyv formában megjelenő gyerekkori naplóit – a gyereki lélek ismerője, érzéseik, gondolataik leghitelesebb tolmácsolója ma lenne 95 éves.

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.