Elfogadó vagyok, de…

Esti Tükör, 2021. június 17.

„Látni, ítéletet alkotni és cselekedni” – Ferenc pápa szerint ez a három lépés szükséges ahhoz, hogy a világ jobbá válva lábaljon ki a járvány okozta válságból. Erről abban a videoüzenetben beszélt a Szentatya, melyet a 16. pozsonyi GLOBSEC kül- és biztonságpolitikai fórum résztvevőinek küldött.

„A krízis megnyitja előttünk az utat egy olyan jövő előtt, amelyik elismeri minden ember valódi egyenlőségét. Nem elvi síkon beszél egyenlőségről, hanem konkrétan, a valóságban nyújt az embereknek és a népeknek egyenlő és valós fejlődési lehetőséget” – mondta a katolikus egyházfő, és a társadalmi igazságtalanságok és a kirekesztés láttán olyan modellt javasol, amely minden ember tiszteletét helyezi a középpontba.

vaticannews.va

Videoüzenete végén a pápa annak a reményének adott hangot, hogy a pozsonyi kül- és biztonságpolitikai fórum tanácskozásai hozzájárulnak egy olyan újjáépítési modell kialakításához, amely befogadóbb és fenntarthatóbb megoldásokat teremt.

Akár a „fenntarthatóbb megoldások” teremtésének jelképe is lehet, hogy a friss Giro d’Italia-győztes egyedi kerékpárt ajándékozott Ferenc pápának. Egan Bernal a Vatikánban találkozott a katolikus egyházfővel, akinek egy, az argentin zászló színeire festett Pinarello kerékpárt és egy rózsaszín trikót ajándékozott. A kolumbiai kerékpáros, aki maga is hívő katolikus, azt mondta, hogy a pápával való találkozás többet jelent számára, mint a 2019-es Tour de France- vagy az idei Giro-győzelme: „ez a legszebb élmény, amiben életemben részem volt”.

cyclingnews.com

„Van véleménykülönbség a Szentatya migrációval kapcsolatos véleménye és a kormány álláspontja között” – ezt egy horvát lapnak adott interjújában mondta Orbán Viktor. A kormányfő beszélt arról is, hogy „Magyarország még mindig szekuláris állam, amely utakat keres Isten felé”. A miniszterelnök szerint Magyarországon vannak ateisták, vannak egyházellenesek és liberálisok, akik mindent megtesznek a keresztény értékek terjesztése ellen, megvan a médiájuk, szervezettek, vannak erős civil egyesületeik. „Azonban ezekkel mi is ugyanúgy rendelkezünk a konzervatív oldalon – legalább annyi keresztény média van, mint keresztényellenes, a civil szervezeteink legalább annyira erősek, mint az övéik, talán még erősebbek is; a politikai pozíciókat mi tartjuk, mivel keresztény kormányunk van” – jelentette ki.

glas-koncila.hr

„Én teljesen elfogadó vagyok, ha valaki természeténél fogva más irányba orientálódó, soha nem fordulnék ellene” – ezt Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus mondta, hozzátéve: egyetért a kormány javaslatával, hogy ne legyenek az iskolákban a homoszexualitásra érzékenyítő programok. Hogy a „pedofiltörvényként” ismertté vált törvénynek milyen hatása lesz a gyerekekre, a fiatalokra és a társadalomra, arról egészen más a véleménye Lászlóffy Julianna klinikai szakpszichológusnak, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ-szekció elnökhelyettesének, aki szerint az iskolákból most törvénnyel kitiltott érzékenyítő programok a gyerekek nemi identitására, szexuális orientációjára nincsenek hatással, arra viszont igen, hogy mennyire tudnak nyitott, elfogadó felnőttek lenni.

444.hu

A legfrissebb adatok szerint májusban két és fél éve a legmagasabb infláció alakult ki az euróövezetben – ez az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentéséből derült ki. A tavaly májusi 0,1 százalékról, illetve az áprilisi 1,6 százalékról az év ötödik hónapjában 2,0 százalékra, 2018 októbere óta a legmagasabbra emelkedett az infláció. Az unión belül ebben az időszakban a legmagasabb, 5,3 százalékos inflációt Magyarországon regisztrálták.

trademagazin.hu

„A következő járvány a vízhiány lesz, aminek a gyógyítására vagy megelőzésére nem létezik vakcina” – ezt Mami Mizutori, az ENSZ katasztrófamegelőzési csoportjának képviselője nyilatkozta az elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló egyezmény elfogadásának évfordulóján.

24.hu

A Szegedi Tudományegyetem geográfus kutatói korszerű térinformatikai módszerekkel vizsgálják hazánk egyre szárazabb éghajlatának okait, társadalmi és gazdasági következményeit. Álláspontjuk szerint az éghajlatváltozás hatásainak előrejelzése, következményeinek kivédése csak komplex földrajzi elemzésekkel lehet eredményes – enélkül akár sivataggá is válhat a Kárpát-medence.

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.