Ezek is mi vagyunk

Esti Tükör, 2021. augusztus 19.

A Szent István Napok több mint 100 programeleme közül csak az egyik lesz az Andrássy útra tervezett felvonulás, de minden bizonnyal ez lesz a leglátványosabb. Már az esemény ajánlója is sokat sejtet: „a legnagyobb zenés showműsorok látványvilágát idéző, különleges felvonulás, monumentális, guruló díszletekkel, installációkkal és szobrokkal, valamint sztárfellépők részvételével megelevenedik Magyarország alapításának története”. Az eddig nyilvánosságra került fotók alapján lesz kerekekre állított csodaszarvas és rózsaszín turul, de végig fog gurulni egy nagy méretű, metálfényben csillogó Szent István-szobor is a Hősök teréről induló, és az Oktogonig tartó meneten. A felvonuláson Wolf Kati, a Honvédség katonazenekara és a turulon érkező Péter Szabó Szilvia is fel fog lépni.

Facebook/Péter Szabó Szilvia

Úgy tűnik, más értelemben is a csillagos ég a határ. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a kormány elfogadta a Magyarország Űrstratégiája című dokumentumot. A tárca azt írja, hazánk az európai nemzetek többségéhez hasonlóan űrstratégiában jelölte ki azokat a sarokpontokat, amelyek rögzítik Magyarország lehetőségeit és a fejlesztés irányvonalait az űrkutatás és az űrtevékenység területén. Az űrstratégia jövőképe, hogy Magyarország hosszú távon aktív szereplője legyen az űrszektor globális értékláncának, és egyes fejlesztési területeken regionális vezető szerepet töltsön be.

Masat-1/Wikipedia

Egy valami azonban jól láthatóan megakadt már a harmadik kormány torkán. Jövőre jubilál az a hulladékgazdálkodási törvény, mellyel a 2010-ben megválasztott Orbán-kormány első ízben alakította át komolyabban a szelektív hulladékgyűjtés rendszerét Magyarországon, és tűzte ki célul a keletkező hulladék mennyiségének radikális csökkentését is. Azóta már több koncepcióváltás is történt a területen annak érdekében, hogy elérjük az Európai Unió által kitűzött célokat. Most úgy tűnik, a kormány 35 évre kiszervezné a hulladékgazdálkodási jogokat. A még tavaly novemberben benyújtott törvényjavaslat egyik legfontosabb eleme, hogy koncessziót írnak ki a hulladékok begyűjtésére, előkezelésére és kereskedelmére. Így erre egyetlen szervezet lenne jogosult az egész országban, amelynek a szemétkezelésben eddig részt vevő cégek csak alvállalkozói lehetnének.

Külföld:

A kiszivárgott hírek szerint a tálibok a nyugatiakkal kollaboráló afgánokra vadásznak. A Telegraph beszámolója alapján a tálibok házról házra keresik a nyugatiakat kisegítő helyi lakosokat, akiket azzal fenyegetnek, hogy túszul ejtik a családtagjaikat, vagy letartóztatják, sőt, akár meg is ölik őket – hacsak nem csatlakoznak önként a lázadókhoz. Ezek alapján valószínűleg semmi nem igaz abból az ígéretből, hogy a tálibok biztonságos elvonulást engedélyeznek az amerikaiak által irányított kimenekítéshez csatlakozni akaró civileknek. A magyarok, egyelőre úgy tűnik, hogy biztonságban vannak. Csütörtök hajnalban megérkezett a németországi Frankfurtba az a 26 magyar állampolgár, akiket Afganisztánból menekítettek ki repülőgéppel – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Magyar Levente azt is elmondta, hogy csütörtök hajnalban felszálltak Magyarországról azok a repülőgépek, amelyek a még mindig Afganisztánban lévő magyar civilekért, és azokért az afgánokért mennek, akik a magyar csapatokat korábban segítették.

Magyar Levente, forrás: 24.hu

A WHO továbbra is a harmadik oltás ellen kampányol. Eszerint egyelőre nincs valódi tudományos bizonyíték rá, hogy valóban szükség lenne harmadik oltásra a koronavírus ellen, és teljesen erkölcstelen a fejlett világnak ismétlőoltásokat felhalmoznia, amikor a világ nagy részén még egyetlen oltást sem kapott a többség. Mike Ryan, a WHO veszélyhelyzeti vezetője egy szerdai sajtókonferencián erről így fogalmazott: „Azt tervezzük, hogy extra mentőmellényeket adjunk azoknak, akiken már van egy, miközben hagyjuk fuldokolni azokat, akiken egyáltalán nincs mentőmellény.” Izraeli adatok szerint ugyanakkor pont hogy hatékony a harmadik oltás a súlyos tünetek megelőzésében.

Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.