Ferenc pápa: Ez az ördög missziója

A Szentatya a számos fegyveres testület védőszentjeként is ismert Szent Mihály arkangyal tiszteletére mondott szentmisén nem finomkodott a szavakkal.

„Az ördög mindig az ember ellen van, irigységből. Az összhangunk lerombolása mindig az ördög műve” – fogalmazott október 2-án tartott szentbeszédében a Vatikánban a pápa, aki szerint a bukott angyal minden harmóniát el akar rontani az emberi kapcsolatokban, „a sok ellenségeskedés és háború, amelyek tönkreteszik a harmóniát, mindig az ördög munkája.”

„Az ördög missziója szétrombolni a harmóniát, a szépséget, amelyeket Isten nekünk alkotott. Ezért jött Jézus, hogy saját életét odaadva megoldja ezt a problémát, hogy a kereszten legyőzze az ördögöt.”

A Bibliában a Jelenések könyve tizenkettedik fejezetében leírt csatára célozva elmondta: „Ez lesz a világ vége: amikor Isten végső győzelmet arat a gonosz fölött, és Mihály vezeti majd az angyalokat ebben a végső harcban”.

Mihály arkangyalt azért szokás karddal ábrázolni, mivel ő fogja megölni a bestiát, az ördögöt, kép forrása: vaticannews.va

A Szentatya arra is emlékeztetett, hogy eredetileg Isten harmóniát teremtett, „minden összhangban és egyensúlyban volt – nem matematikai értelemben, hanem egy emberi, szép egyensúlyban.” Csakhogy ezt a harmóniát, amelyben a férfi és a nő találkoztak és egy testté lettek, szétrombolta a bűn, amelyre a kígyó csábította őket.

Ferenc pápa arra hívta hallgatóságát, hogy nézzünk magunkba, mi is hányszor szenvedünk nyugtalanságtól, békétlenségtől, milyen gyakran kiabálunk egymással – és leszögezte, hogy mindez az ördög vetése. „A háborúk az ördög gyümölcsei, nem félek kimondani ezt. Talán némelyek azt mondják: Szentatya, hiszen ez olyan régimódi. Nem.

Ez az igazság és az igazság se nem modern, se nem régimódi. Hanem igaz.”

Ferenc pápa azt is hangsúlyozta, hogy az ördög ellen, aki a közénk álló irigységet a világba hozta, „Isten angyalokat adott nekünk, hogy kísérjenek és védelmezzenek bennünket. Mindegyikünknek van egy útitársa, egy angyal, aki mindig elkísér minket. Nem szabad elfelejtenünk imádkozni hozzá.” Az angyalok „főnöke” pedig Szent Mihály, aki „az ördög elleni utolsó csatát vezeti”.

Ő megmutatja mindannyiunknak, hogyan lehet legyőzni a gonoszt a mindennapok csatáiban. Hiszen „nem könnyű manapság keresztényként élni, nap mint nap harcolunk” – „ezért kérjük Szent Mihályt, hogy győzze le az ördögöt, a szakadás és irigység terjesztőjét.”

***

Szent Mihály arkangyal több fegyveres testület, köztük az olasz és a vatikáni rendőrök védőszentje is, ünnepnapja: szeptember 29.

FORRÁSVatican News; CNA Deutsch
Mindig szerettem volna a dolgok mögé látni, néha úgy érzem, sikerül is - különösen, amióta a Teremtő Lélek hangjára igyekszem fülelni. Amit pedig felfedezek, azt szívesen meg is osztom, akárcsak a kérdéseimet, amelyek minden meglelt válasz nyomán sokasodnak. Nagy öröm számomra közösségben felfedezni és együtt gyönyörködve szemlélni a Teremtőt műveiben.