Jött, látott, és nem kizárt, hogy visszajönne

Esti Tükör, 2021. szeptember 15.

„Ne fokozzuk le a hitet cukorrá” – többek között erre figyelmeztetett Ferenc pápa, mikor a szlovákiai apostoli látogatásának utolsó nagy nyilvános programjaként az ország nemzeti kegyhelyén, a sasvári Hétfájdalmú Szűzanya bazilikájában mutatott be szentmisét. Akit részleteiben is érdekel a Mária hitét a hívek elé példaként állító homíliája, ide kattintva olvashat magyar nyelvű összefoglalót.

vaticannews.va

A Szentatya ma érkezett vissza Rómába a budapesti és szlovákiai látogatása után. A Szlovákiából a Vatikánba visszatartó repülőúton az őt kísérő újságírókkal folytatott kötetlen beszélgetésen magyarországi tapasztalatai is szóba kerültek. Megemlítette a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vasárnapi zárómiséjét, a köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel folytatott megbeszélést, a végén pedig egy jövőre vonatkozó kijelentésével egyértelműen cáfolta, hogy bármilyen előítélete lenne a magyarokkal szemben.

portfolio.hu

Évértékelőt tartott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Szerdai beszéde számos új bejelentést, jogalkotási ígéretet tartalmazott, így a következő hetekben és hónapokban sokat hallunk majd például az újabb uniós vakcinafelajánlásról, az Afganisztánnak szóló átfogó támogató csomagról, az új uniós chip stratégiáról és a kínai nyomulást ellensúlyozni hivatott infrastruktúra összekötési programról. A tényleg nem kevés bejelentésről itt olvashatunk részletes beszámolót.

168.hu

Két megrendítő halálhír is végigfutott ma a magyar sajtón. Az egyik Olescher Tamás Munkácsy-díjas festőművészé, díszlettervezőé, performeré, akit a család tájékoztatása szerint hosszan tartó betegség után kedden ért a halál. A másik Póka Egoné, a magyar blues legendás alakjáé. A Máté Péter-díjas basszusgitáros, zeneszerző legnagyobb sikereit a Hobo Blues Band zenészeként és zeneszerzőjeként élhette meg. A régóta súlyos májproblémákkal küzdő zenész halálhírét lánya tette közzé a közösségi médiában, és azt Schuster Lóránt, a P. Mobil vezetője megerősítette.

hvg.hu

Ugyanezen a napon két magyar is felkerült a Time magazin száz legbefolyásosabb emberét megnevező listájára. Egyikük Karikó Katalin biokémikus, kutató biológus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a Pfizer-BioNTech oltásának egyik kidolgozója, másikuk pedig Rédai Dorottya, a CEU kutatója, egyben a Magyarországon elég nagy vitát kiváltó Meseország mindenkié című mesekönyv projektkoordinátora. Hogy miért kerültek fel listára, és hogy egyikük hogyan élte ezt meg, arról bővebben itt lehet olvasni.

Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.