23.5 C
Budapest
2024. június 19., szerda
bbc.com

Hollerich bíboros: Szégyenkezem Európa miatt

Esti Tükör, 2021. augusztus 25.

Se maszk, se kontroll, se távolságtartási kötelezettség nem lesz az eucharisztikus kongresszuson, a szervezők ugyanis abban bíznak, hogy a negyedik hullám nem a kongresszus ideje alatt fog berobbanni. A szervezők becslése szerint a NEK zárónapján, amikor Ferenc pápa misézik, akár a százezret is megközelítheti a résztvevők száma. Köztük lehetnek Szlovákia magyarlakta déli régióiban működő egyházközösségek tagjai, mert – annak ellenére, hogy miséje után Ferenc pápa négy napra északi szomszédunkhoz látogat – inkább ide jönnek, mert a magyarországi pápalátogatás feltételei enyhébbek a szlovákokénál, ahol a rendezvényeken csak a teljes védettséget élvező személyek vehetnek részt.

portfolio.hu

A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson szeptember 10-én misét bemutató Jean-Claude Hollerich bíboros, luxemburgi érsek szerint szégyen, hogy magára hagyjuk az afgán népet ebben a dantei pokolban. Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) elnökeként felhívást intézett Európa politikusaihoz a menekülő afgán nép érdekében: „Cselekedjenek lelkiismeretük szerint!” Hollerich bíboros úgy véli, hogy jelenleg az egyetlen működőképes megoldás a humanitárius folyosók rendszere.

magyarkurir.hu

A kabuli reptérnél még mindig ezrek várják, hogy evakuálják őket – a tömeget az elmúlt napokban a műholdképeken is látni lehetett. Közben újabb afgánok érkeztek Magyarországra – a 114 felnőtt és 126 gyermek hatósági karanténba került, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai objektumaiban.

hvg.hu

Afganisztánban a tálibok felszólították a dolgozó nőket, hogy ne menjenek az utcára, mert nincsenek biztonságban a fegyveres férfiak között. Zabíhulláh Mudzsáhid tálib szóvivő szerint a nőknek nem kéne dolgozni járni, mert ha veszélybe kerülnek, az rossz fényt vet rájuk a nemzetközi közönség előtt, és nem azt üzeni, hogy hatalomra kerülésük óta toleránsak velük szemben.

cnn.com

A Világbank felfüggesztette az Afganisztánnak nyújtott projekttámogatásokat, az EU befagyasztja a 2021-2027-es időszakra összesen szánt 1 milliárd eurónyi fejlesztési támogatást, viszont megnégyszerezi a humanitárius segélyt.

portfolio.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.

Szeretnéd cikkeinket kényelmes hírlevél formában olvasni?

Iratkozz fel neked szóló e-mailes e-magazinunkra, amelyet hetente küldünk számodra.