Kétszázhúsz felett

Esti Tükör, 2021. július 9.

Elsőként a négy visegrádi ország közül a magyarországi szakaszra elkészült a Budapest-Varsó gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmánya – jelentette be a V4-országok és Szlovénia kormányfői csúcstalálkozója keretében Ljubljanában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Kulcsfontosságú beruházás a visegrádi országok közötti gyorsvasúti összeköttetés, hiszen egész Közép-Európában nincs elég gyorsvasút – mutatott rá a tárcavezető. A magyar vonal Kelenföldről indul Törökbálintig, a mostani vasútfejlesztések nyomvonalán. Mint mondta, a magyarországi szakaszon a domborzati viszonyoknak megfelelően a 230 és a 320 kilométer/óra közötti sebesség látszik reálisnak és fenntarthatónak.

Ferenc pápa sem vesz vissza a sebességből. A vastagbélszűkülettel kezelt egyházfő hatodik napja van az intézményben, és vasárnap még biztosan kórházban lesz, ezért a délben szokásos Úrangyala-imádságot, illetve az azt kísérő beszédet a Gemelli kórház tizedik emeleti ablakából mondja el. Korábban II. János Pál pápa is a „harmadik Vatikánnak” nevezett római kórházból mondta el több beszédét.

hang.hu

A fővárosban is dolgoznának a vendéglátósok, de a belföldi turizmusból igazából csak a vidék jár jól. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az InfoRádiónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy „külföldiek nélkül Budapest nem kalkulálható turisztikai szempontból”. Ezért most mindenféle akciókat hirdetnek az üzletembereknek is, hátha most már üzleti útra indulnak. Flesch drámainak értékelte a munkaerő kérdését a szállodaiparban. Mint kiemelte, akkora a hiány, hogy sokszor már az igazgatók vagy az értékesítők takarítanak, és szakácsok sincsenek, pedig még el sem indult igazából Nyugat-Európából a magyar szakemberek „elszívása”, ahogy az volt 2019 előtt is.

freepik.com

Az irodai munkavégzés közben teljesen átalakul, és úgy néz ki, hogy a közösségi irodáé lehet a jövő. Miközben a vállalati irodaépületek elnéptelenedtek, a válság kevéssé érintette a közösségi irodákat (angolul: coworking). Ezek olyan irodaterek, amelyekben jellemzően egyéni vállalkozók, digitális nomádok, startupperek bérelhetnek helyet, illetve jogot a közös terek használatához – töredék pénzért és sokkal rugalmasabb feltételekkel, mintha hosszú távú bérleti szerződést kellene kötniük egy komplett önálló irodaszekció bérletére.

freepik.com

És akinek már a Föld is szűkös, Richard Branson milliárdos, vasárnap űrutazásra indul. A magyar idő szerint 16:00-kor kezdődő eseményt élőben lehet majd követni a Virgin Galactic Youtube-csatornáján.

Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.