Létrejöhet egy elveszett generáció?

Esti Tükör, 2021. szeptember 2.

Sosem gondolt arra, hogy lemondjon hivataláról – erről is beszélt Ferenc pápa abban az interjúban, melyet a spanyol Cope katolikus rádió újságírója készített a Szentatyával. A pápa júliusi műtétjét követően első alkalommal beszélt egészségi állapotáról, valamint a jelenlegi legfontosabb aktualitásokról: szeptemberi útjáról a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra és Szlovákiába, Afganisztán helyzetéről, a Kínával való párbeszédről, de pápaságának legnagyobb kihívásairól is nyilatkozott.

vaticannews.va

„Nem a vak véletlen, nem a kegyetlen sors az, akinek vagy aminek a játékszerei vagyunk, hanem végül is egy teremtő Istennek a jóindulata, a szeretete kíséri az emberiség életét, és ez a személyes válasz a mi gondjainkra is” – ezt Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek mondta abban az interjúban, melyben a NEK hitéleti, kulturális és történeti vonatkozásairól, és a pápalátogatás részleteiről is beszélt. „Ha kilépünk az utcára, ha kilépünk a világba az oltáriszentséggel, akkor ez egyben azt is jelenti, hogy egyfajta áldás kívánunk lenni a világ számára.”

infostart.hu

Karol Józef Wojtyla, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabja bemutatójával és koncertekkel készül a Magyar Állami Operaház a NEK-re – a darabot az Eiffel Műhelyházban szeptember 8-án mutatják be.

opera.hu

Novemberre robbanhat be a delta variáns a magyar kórházakba – erre az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője hívta fel a figyelmet. Vattay Gábor elmondta azt is, hogy a legfrissebb kutatások szerint 5 hónap után csökken a vakcinák hatékonysága.

infostart.hu

Közben kiderült, hogy Magyarországon eddig 162 ezren nem vették fel a második oltást, pedig esedékes lett volna, annak ellenére, hogy a delta variáns még a teljes védettséget megszerzőkre is veszélyes lehet.

24.hu

„Azok a gyerekek, akik az elmúlt másfél évben nem tudtak intézményekbe, kortárs közösségekbe járni, akik kiestek az oktatásból – nos, ők nemcsak Magyarországon, de mindenhol a világon viselik a járvány következményeit. Ha nem vigyázunk, akkor lokálisan és globálisan is létrejöhet egy elveszett generáció, amelynél felnőtt korban is lehet látni a nyomait ennek az időszaknak” – ezt Mészáros Antónia, a UNICEF magyarországi igazgatója a valódi gyermekvédelemről folytatott beszélgetésben mondta, melyben szóba került az is, hogy az elmúlt másfél járványos év lelki-pszichológiai hatásai nemcsak a gyerekeknél katasztrofálisak, hanem a pedagógusoknál is.

valaszonline.hu

Ma újabb két aranyérmet nyert a tokiói paralimpián a magyar küldöttség. Konkoly Zsófia korábban 200 vegyesen és 400 gyorson is második volt, most 100 méteres pillangóúszásban az első helyen végzett. Pap Bianka ma a 100 méteres hátúszók mezőnyében bizonyult a leggyorsabbnak – ő másodszor állhatott dobogóra a japán fővárosban, miután szerdán 400 gyorson ezüstöt nyert.

index.hu

A világ legjobbjai közé került a Semmelweis Egyetem – a Times Higher Education (THE) legfrissebb rangsorában bekerült a világ 300 legjobb felsőoktatási intézménye közé. Ezzel a hazai egyetemek között a legelőkelőbb helyezést érte el, és a második legtöbbet (149 helyet) előrelépő európai felsőoktatási intézmény a TOP 500-ban szereplők között.

forbes.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.