Mindenkinek joga van?

Esti Tükör, 2021. június 16.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb járványügyi jelentéséből kiderül, hogy február óta nem volt ilyen kevés új fertőzött a világon: az előző héthez képest múlt héten tizenkét százalékkal csökkent az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

Így is több mint 2,6 millió újabb fertőzöttet jegyeztek fel, miközben több mint 72 ezren vesztették életüket a fertőzés következtében – ez két százalékkal kevesebb volt a megelőző héten regisztrált halálesetekhez képest.

dehir.hu

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója figyelmeztetett: bár a járvány a csökkenés jeleit kezdi mutatni, a halálozási arány pedig az egymást követő hatodik héten csökkent, továbbra is sok országnak okoz nehézséget, hogy vakcinákhoz jusson, egészségügyi rendszerek omlanak össze az újabb variánsok terjedése közben.

Az Európai Bizottság tüzetesen meg fogja vizsgálni a magyar törvényhozás által kedden elfogadott pedofilellenes törvényt – jelentette be a szervezet szóvivője. Christian Wigand beszélt arról is, hogy a tagállamoknak a gyermekvédelem érdekében olyan szabályozást kell létrehozniuk, amely egyensúlyban van az olyan alapvető jogokkal, mint az egyenlőség és a szólásszabadság.

Közben Franciaország – több másik tagországgal, így például Németországgal egyetértve – kezdeményezi, hogy az EU vezetői tárgyaljanak a homoszexualitást a pedofíliával összemosó magyar törvényről. Clément Beaune, Franciaország európai ügyekért felelős államtitkára aggodalmának adott hangot, hozzátéve, hogy korábban is voltak problémák a jogállam helyzetével Magyarországon, az viszont teljesen új, hogy szándékosan és direktben céloznak egy adott embercsoportot, ebben az esetben az LMBTQ-embereket.

hang.hu

A Katona József Színház is kiáll az elfogadás, az egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartása mellett, mert – mint a Facebookon írják – hisznek abban, hogy „minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad”.

 A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint személyes tragédiák sorát indíthatja el a homofóbtörvény. Közleményében a PDSZ leszögezi, hogy a „pedofiltörvény” ebben a formájában tarthatatlan, mert azt „csak egy paraszthajszál választja el a homoszexualitás, transzneműség kriminalizálásától”.

A Centrál Médiacsoport is tiltakozik a homofób pedofiltörvény ellen, mert az nehezíti a fiatalok edukációját, a sztereotípiák elleni küzdelmet, ugyanakkor korlátozza a szabad információhoz való jutást, amely sérti a szólásszabadságot, továbbá az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai uniós egyezmény diszkrimináció tilalmáról szóló rendelkezéseit.

24.hu

Mikor térnének haza a kivándorolt magyarok? – erre a kérdésre kereste a választ a British Telecom (BT) hazai szolgáltatóközpontja és a Medián felmérése. Megállapításaik szerint a kivándorlás intenzitása mára jelentős mértékben csillapodott, és számottevően kisebb mint 5 évvel ezelőtt, a visszavándorlást is figyelembe véve az egyenleg nulla körül van. A kint élők többsége, 59 százaléka válaszolta azt, hogy nyitott lehet vagy megfontolja a hazatérést hosszútávon.

portfolio.hu

Négymilliárd dollárt zuhant a Coca-Cola piaci értéke, miután Cristiano Ronaldo eltolt maga elől két üveg szponzoritalt az Európa-bajnokság keddi sajtótájékoztatóján. A portugál focisztár akciója után a Coca-Cola részvényárfolyama hirtelen 1,6 százalékot csökkent, a Coca-Cola piaci értéke pedig 242 milliárd dollárról 238 milliárd dollárra esett vissza. Az italgyártó közleményben annyival kommentálta az ügyet, hogy mindenkinek joga van azt inni, amit csak szeretne.

portfolio.hu

A legjobb dokumentumfilmek között mutatkozhat be a nemzetközi porondon Skrabski Fruzsina Traumákon innen és túl című munkája, melyet a Las Vegas-i The NewsFest – True Stories International Film and Writers Festival versenyprogramjába is beválogattak. A film szereplői valamennyien súlyos gyermekkori traumák elszenvedői, mégis normális életet élő, nagyszerű felnőttekké váltak. A dokumentumfilmben a téma mérvadó szakemberei is megszólalnak, többek között Böjte Csaba ferences szerzetes és Bagdy Emőke pszichológus is.

index.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.