23.5 C
Budapest
2024. június 19., szerda
hvg.hu

Óvatos nyitás, pápavárás, magyar sportsiker

Esti tükör, 2021. május 13.

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy a román kormány döntése értelmében idén ismét mehetnek zarándokok  a csíksomlyói búcsúra, Korodi Attila csíkszeredai polgármester azonban pár nappal ezelőtt azt mondta, hogy valószínű idén sem lesz lehetőség – a hivatalos delegációkat leszámítva – magyarországiak csíksomlyói zarándoklatára. A részleteket a szervezők még pontosítják, elsősorban arról megy az egyeztetés az erdélyi ferences rendtartomány képviselőivel és a hatóságokkal, hogy kik és hányan vehetnek részt majd a búcsún.

index.hu

Vasárnaptól ismét kötelező a szentmise a katolikus híveknek, miután a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia visszavonta a korábbi felmentést. Az általános morális elvek továbbra is érvényesek, így aki az élethelyzete, például betegség vagy karantén miatt nem vehet részt személyesen a szentmisén, az a vasárnapot továbbra is egyéni imával, a Szentírás olvasásával, zsolozsma végzésével, szentmise-közvetítésbe való bekapcsolódással vagy más módon szentelje meg – áll az MKPK közleményében.

24.hu

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-i záró szentmiséjét, a statio orbist Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén – ezt a szeptember 5-én kezdődő rendezvény szervezői jelentették be, hozzátéve, hogy szentmisék, lelkiségi, kulturális és családi programok is szerepelnek a NEK eseményei között.

index.hu

A washingtoni külügyminisztérium éves jelentésében élesen bírálta a pekingi vezetést a vallásszabadság korlátozása miatt. Kína széles körben kriminalizálja a szabad vallásgyakorlást, illetve továbbra is emberiesség elleni bűncselekményeket és népirtást követ el a muszlim ujgurok, valamint más vallási és etnikai kisebbségi csoportok ellen – hangsúlyozta Antony Blinken külügyminiszter. Az amerikai diplomácia vezetője Iránt, Mianmart, Oroszországot, Nigériát és Szaúd-Arábiát is bírálta a vallásszabadság korlátozása miatt.

444.hu

Mától újraindultak a tervezett orvosi beavatkozások, műtétek, valamint a rehabilitációs ellátások, de azokra csak érvényes védettségi igazolás, vagy 48 órán belüli negatív PCR-teszt bitrokában kerülhet sor.

index.hu

Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy május 28-tól tarthatók lakodalmak, függetlenül attól, hogyan alakulnak a járvány számai Magyarországon, azok az érettségiző diákok pedig, akik azért nem lehettek ott valamelyik írásbeli érettségi vizsgájukon, mert házi karanténban voltak, júniusban pótnapot fognak kapni. Szentkirályi Alexandra beszélt a védettségi applikációról, és elmondta, hogy június 1-től megtarhatók gyerekeknek a nyári táborok.

Közben Orbán Viktor találkozott Karikó Katalinnal a Karmelita kolostorban. A kötetlen beszélgetés során a tudós személyes életútjáról, a vakcina kifejlesztéséről, a magyar tudomány nemzetközi teljesítményéről és az oltás fontosságáról is szó esett.

24.hu

Karikó Katalin szerint 95 százalék fölött van a Pfizer vakcinájának hatásossága – ez az oltóanyag klinikai teszteléséből derült ki. Az mRNS-vakcinák alapját kidolgozó magyar kutató elmondta, hogy már tesztelik a 6 hónapos kortól adható Pfizer-vakcinát is.

A vakcina és a terhesség kapcsolatáról Karikó Katalin azt mondta, legjobb tudomása szerint ajánlott, hogy a kismamák mindkét oltást felvegyék. Kivételt jelent, ha a második dózisra már a harmadik trimeszter során kerülne sor – ilyen esetben az adagot szülés utánra ajánlják. A szakember kiemelte, hogy a vakcina nemcsak az anyát, hanem a magzatot is védi.

24.hu

Szegedi kutatók szerint a gyermeket váró nőknél nagyobb a koronavírus okozta megbetegedés súlyosabb lefolyásának kockázata, mint az azonos életkorú, de nem terhes nők esetében, ezért érdemes kérniük az oltást a várandós nőknek, akik mRNS típusú koronavírus-vakcinákkal biztonsággal olthatók.

hvg.hu

Rusvai Miklós víruskutató szerint hamarosan túl lehetünk a harmadik hullámon: az elhunytak, a lélegeztetőgépen és a kórházban lévők, valamint a friss fertőzöttek száma is tendenciózusan csökken hetek óta. Szerinte valószínű, hogy május végére lecseng a harmadik hullám, és körülbelül a tanév végével meg lehet szabadulni a maszkoktól is.

penzcentrum.hu

Nagyon sokan szerették meg az otthoni munkavégzést a koronavírus-járvány ideje alatt: hozzáértők szerint valószínűtlen, hogy hosszú távon engedik a munkáltatók otthonaikból dolgozni munkavállalóikat, de a hibrid munkavégzés előtt utat törhetett a járvány, a home office pedig a legújabb béren kívüli juttatás lehet.

infostart.hu

Kutatók folyékony vízre bukkantak egy meteoritban.  A felfedezés segíthet jobban megérteni, hogy milyenek voltak a körülmények a Naprendszer korai időszakában, miként fejlődtek a Naprendszer bolygói.

24.hu

Közben Valter Attila sporttörténelmet írt: átvette a vezetést az összetettben a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik, csütörtöki szakaszán.

24.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.

Szeretnéd cikkeinket kényelmes hírlevél formában olvasni?

Iratkozz fel neked szóló e-mailes e-magazinunkra, amelyet hetente küldünk számodra.