„Az ateisták és a keresztények egyaránt kisebbségben vannak idehaza”

A Szemlélek Társalgóban Tóta W. Árpád publicistával beszélgettünk Ferenc pápáról, Pál Feriről, Bibliáról, Vágó Istvánról – sípolás nélkül, őszintén, számos kérdésben egyet nem értve.

Miben hisz egy ateista? Már a kérdés is paradox, hiszen az ateista attól ateista, hogy nem hisz, legalábbis nem úgy, meg különben is, melyikben a sok „istenféleség” közül? Ez a dilemma jól érzékelteti, hogy bőven akadt megbeszélnivalója a legutóbbi pápalátogatás és a „keresztény Magyarország” témájában többször is billentyűzetet ragadó, felvállaltan nem hívő újságírónak és Gégény István lapigazgatónknak, aki ugyancsak felvállaltan elkötelezett keresztény, ráadásul katolikus teológus.

A dialógus a kölcsönös egyet nem értésen – és ennek elfogadásán – alapulva a pápa személyétől és budapesti látogatásának „hőmérsékleti megítélésétől” a hazai egyházi vezetők, Istenben hívők, és bármiben hívők kapcsán megfogalmazott gondolatokon át, egészen a hitetlenség gondolatiságáig von ívet a magyar társadalom tagjai között.

Bár nem így terveztük, többször szóba került a Szentírás,

annak egyes ószövetségi és újszövetségi szakaszai, ahogy az alábbi kérdésekre is választ kaphat, aki meghallgatja a beszélgetést:

– Miért követi figyelemmel Pál Feri beszédeit Tóta W. Árpád?
– Melyik magyar püspökre haragszik leginkább?
– Melyik az a hazai társadalmi csoport, akikre még a „kereszténységgel házaló” politikusoknál is jobban haragszik?
– Mit szeretett volna hallani Ferenc pápától Budapesten?
– Miért gondolja, hogy aránylag kevés ateista él Magyarországon?
– Mit kér azoktól, akik hívőként nem értenek egyet az ateistákkal?
– Mire utalt azzal, hogy „Dicsértessék Beer Miklós”?

Aki a Szemlélek Társalgó adásait RSS-olvasóval szeretné követni, erre a Feedre tud feliratkozni.