14.8 C
Budapest
2024. május 25., szombat
penzcentrum.hu

Vörös kód és a közöny vírusa

Esti Tükör, 2021. június 21.

51,4 Celsius-fok.

Ez az új hőmérsékleti rekord, Mexikóban, júniusban.

Itthon reggel életbe lépett a vörös kód – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára mindenkit arra kért, ha bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni. Délután Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriasztást rendelt el ma éjféltől csütörtök éjfélig, az elkövetkező napokban várható, az eddiginél is melegebb időjárás miatt.

24.hu

Visszatér a két évvel ezelőtt leégett párizsi Notre-Dame katedrális Huszártornyának tizenhat szobra. A tizenkét apostol és a négy evangélista szimbolikus szobrának megmenekülése egy kisebb fajta csoda – megtisztításuk és helyrehozataluk két éven át tartott.

katolikus.ma

Ferenc pápa videoüzenetet küldött a 109. genfi Nemzetközi Munkaügyi Konferenciára, melyben elfogadhatatlannak nevezte a nők elleni erőszakot, és arra szólít, hogy kerüljük el a Covid utáni újrakezdésben a vak fogyasztási lázat. A Szentatya mélyreható gazdasági reformot sürget, és a méltatlan munkakörülmények helyett alapjában humánus munkát, hozzátéve, hogy „a Covidnál már csak a közöny vírusa lehet rosszabb”.

magyarkurir.hu

2020-ban folytatódott a magyar gazdaság felzárkózása az EU átlaga felé – ez az Eurosatat hétfőn közzétett adataiból derült ki. A térség országaival összehasonlítva látható, hogy a lengyelek 2019-ben még velünk egy fejlettségi szinten voltak, de tavaly elléptek mellőlünk, a románok és a szlovákok nem tudtak megelőzni minket, csehek viszont eddig is jóval fejlettebbek voltak, és ezt az előnyüket meg is őrizték.

portfolio.hu

Megkapta az első beteg a koronavírus-elleni mRNS-alapú oltás kifejlesztésében is élenjáró – a Pfizerrel együttműködő – BioNTech rák elleni vakcináját – ez óriási áttörést jelenthet a betegség elleni küzdelemben. Boldogkői Zsolt genetikus szerint a vakcinával arra stimulálható az immunrendszer, hogy ismerje fel a ráksejteket – úgy látja, ha a szer működik, már akár 2-3 év múlva is használható lesz.

hvg.hu

Az Európai Neurológiai Akadémia 7. virtuális kongresszusán mutattak be egy új kutatást, mely szerint Mozart zenéje antiepileptikus hatással van az agyra, így lehetséges kezelést jelenthet az epilepsziás rohamok megelőzésére. Az osztrák zeneszerző híres két zongorára írt szonátájának, a k448-nak a meghallgatása harminckét százalékkal csökkentette az epileptiform kisüléseket – érdekes viszont, hogy Haydn 94. g-dúr szimfóniája negyvenöt százalékkal növelte azt.

24.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.

Szeretnéd cikkeinket kényelmes hírlevél formában olvasni?

Iratkozz fel neked szóló e-mailes e-magazinunkra, amelyet hetente küldünk számodra.