A békéért imádkozott, nem a győzelemért – az egyházból való kizárás fenyegeti a Gorbacsovot is temető papot

A 61 éves Alekszej Uminszkijt egy egyházi bíróság az egyházból való kizárásra ítélte. Az ügy jelenleg Kirill pátriárka jóváhagyására vár, aki régóta Putyin szövetségese és a háború elkötelezett támogatója. A Guardian cikkét szemléztük.

 Az ügy kiválóan mutatja, hogy az orosz ortodox egyház hogyan szorítja vissza a belső ellenvéleményt, miközben Putyin és a közel két éve zajló ukrajnai „különleges katonai művelet” mögé áll.

Az egyházi bíróság szerint Uminszkij megszegte papi esküjét, amikor nem volt hajlandó felolvasni a „Szent Ruszért mondott imát”, amelyet Kirill kötelezővé tett az istentiszteleteken.

„Íme, azok, akik harcolni akarnak, fegyvert fogtak a Szent Rusz ellen, remélve, hogy megosztják és megsemmisítik egységes népét” – hangzik az ima szövege, amelyet Kirill először 2022. szeptember 25-én mondott el, hét hónappal Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után. „Kelj fel, ó Isten, hogy segítsd népedet, és adj nekünk győzelmet a te hatalmad által”.

A Keresztények a háború ellen nevű online csoport szerint több tucat orosz ortodox papot büntettek meg azért, mert megkérdőjelezték az egyház háborúval kapcsolatos álláspontját – például győzelem helyett békéért szóló imákat olvastak fel. Uminszkij az eddigi legjelentősebb áldozat. Közismert volt a haldokló gyermekek és felnőttek számára végzett hospice-munkájáról, és 2022-ben ő vezette Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök temetését. 30 éven át szolgált a moszkvai Életadó Szentháromság templom vezető papjaként, mielőtt néhány napja, közvetlenül az ortodox karácsony előtt hirtelen elbocsátották.

Egy tavaly novemberi interjúban Uminszkij azt mondta, hogy a háború és a „különleges katonai művelet” nyelve „semmiképpen sem összeegyeztethető” az egyházi liturgiával. Arra biztatta a híveket, hogy keressenek olyan papokat, akik „inkább a békéért imádkoznak, mint a győzelemért, és megértik, hogy a modern háborúkban minden győzelem szinte mindig az önpusztítással egyenlő”.

Mióta Uminszkijt eltávolították posztjáról, és helyére a háborúpárti Andrej Tkacsov került, közel 12 ezer ortodox hívő biztosította támogatásáról a Szentháromság templom korábbi vezető papját. Nyílt levelükben azt írták, hogy „a döntés nagy fájdalmat okozott nekik, és több ezer embert foszt meg a lelki támogatásától. (…) Ez nagy tragédia sok hívő, a gyermekhospice betegek, több száz fogoly és több ezer hajléktalan számára.”

Uminszkij nyilvánosan nem kommentálta az egyházi bíróság távollétében hozott határozatát.