A beszélgetés kincset ér – nem csak advent idején

A karácsony sebes léptekkel közeleg, mi pedig szeretnénk ráhangolódni, kiegyensúlyozottan készülődni, napról napra díszíteni otthonunkat és lelkünket az ünnepre. Ezt a várakozást jelzi többek között az adventi naptár is, mely a legtöbb esetben édességet vagy apró ajándékot rejt.

Viszont a Velem Lehet Beszélgetni (VLB) kezdeményezés megálmodói azt vallják,

egy beszélgetés, a kapcsolódás, a közösen töltött idő, a másik számára ajándékozott figyelem, a kedves szó is értékes ajándék.

Ezért a kezdeményezés kommunikációs játékaihoz kapcsolódó adventi naptárat készítettek, mely kicsiknek és nagyoknak is rejt erre az időszakra hangolt, ünnepi illattal fűszerezett VLB-játékokat napi meglepetésként.

Kommunikációs játékaik lényege egyszerűnek tűnik, mégsem biztos, hogy mindennapos: kapcsolódni barátokhoz, ismerősökhöz, családtagokhoz, munkatársakhoz, más generációk tagjaihoz. Ezeket az általános VLB-játékokat fűszerezték ünnepi hangulattal, egészítették ki téli játékokkal, és öltöztették karácsonyi díszbe. A színes feladatok nemcsak az ünnepi ráhangolódást segítik, hanem azt is, hogy könnyebbnek érezzük megszólítani a másikat: rávezető utat mutatnak, hogy beszélgetést kezdeni nem is annyira nehéz – ezzel is fejlesztik a szociális, kommunikációs és érzelmi készségeket.

A gyermekek az elsődleges célcsoport, őket a szülőkön, pedagógusokon keresztül szeretnék ösztönözni, de a játékok meghitt közös pillanatokat adhatnak munkahelyi közösségeknek is. A napi feladatok végeztével célszerű (gyermekek esetében felnőtt vezetésével) a játékok közös feldolgozása, a tapasztalatok, érzések megosztása. Ehhez készült egy letölthető segédanyag is, mely tartalmazza a feldolgozást segítő információkat – az érzelmek tudatosítását segítő kérdéseket, életkori ajánlásokat az összes játék leírásával nyomtatható változatban. Külön segítséget kapnak a munkahelyek is a VLB adventi játékok bevezetéséhez.

A VLB adventi naptár első ablaka december 1-jén nyílik meg, amelyet a Velem Lehet Beszélgetni kezdeményezés közösségi felületein és honlapján is lehet követni – az aktuális napra kattintva mindig új, karácsonyi díszbe öltöztetett kommunikációs játékot lehet kipróbálni. Aki késve csatlakozik, az sem marad le semmiről, mivel a már kinyílt ablakok később is visszanézhetőek, így rugalmasan alkalmazkodnak a családok, munkahelyek, iskolai csoportok időbeosztásához, elfoglaltságaihoz.

Akik aktívan részt vesznek a játékban, azok között – beszélgetésre, kapcsolódásra ösztönzésként – nyereményt sorsolnak ki. Ennek feltétele legalább öt játék elvégzése és a tapasztalatok visszaküldése, valamint a VLB-kezdeményezés egyik közösségi oldalának követése/lájkolása. A visszaküldés és a nyereményjáték további részleteiről a Velem Lehet Beszélgetni kezdeményezés honlapján lehet olvasni.

Egy beszélgetés, néhány jó szó segít abban, hogy az ember jobban érezze magát.

A személyes kommunikáció csökkenti az egyedüllét érzését, erre adventben különösen szoktunk figyelni – a Velem Lehet Beszélgetni kommunikációs játékai pedig arra tanítanak, hogy erre egész évben is figyeljünk. Az első ablak már nyitva van!

Nagy-Kuthi Sára