A kilábalás éve jön?

Esti tükör, 2021. április 12.

Az indiai Jóga Minisztérium és az Emirátusok Boldogság Minisztériuma mintájára itthon Tehetség Minisztériumra lenne szükség – ez Matolcsy György javaslata, aki szerint a tőke-technológia-tudás-tehetség négyesének (4T) jó kombinációja vagy ennek elmaradása áll a nemzetek felemelkedése vagy lemaradása mögött. De míg az elmúlt 500 év sikereinek kulcsa a pénzvagyon tőkévé alakítása volt, addig a most induló korszak kulcsa a tehetség bevonása lesz a tudás, a technológia és a tőke legjobb kombinációinak létrehozásába.

A „tehetségre”, mint képességre az egész világra érvényes vadászati engedély van érvényben: menjünk mi is vadászatra – tette hozzá a jegybank elnöke.

(Forrás: infostart.hu)

A magyarok, ha nem is vadászni mentek, de a fertőzöttségi és a halálozási adatok ellenére sem maradtak otthon – ez az Institute for Health Metrics and Evaluation egyik Magyarországról szóló jelentéséből derül ki. A vizsgált 2021. március 29-i adatokat a 2020. januári alapszinttel összehasonlítva a lakosság mindössze legfeljebb 10 százalékkal csökkentette a mobilitását. Ez a régió többi országához képest kiugróan alacsony érték, és azt mutatja, hogy a rémisztő halálozási adatok ellenére sem vesszük komolyan a viszonylag enyhe korlátozásokat.

(Forrás: 24.hu)

Persze, a szabályok figyelmen kívül hagyásának nem kizárólag a felelőtlenség az oka. Nehéz betartani a törvényt, ha még maszkra sincs pénzük az embereknek. A vidéki covid-körképből kiderül, hogy sok ember úgy jár boltba, hogy egy bemegy maszkban, kijön, majd odaadja a vele lévő családtagjának, barátjának a sajátját, vagyis többen használják egymás után.

(Forrás: 24.hu)

Az adat és a kellő tájékoztatás életet ment – ezt Rékassy Balázs egészségszakértő és orvos mondta, nem kizárólag a maszkhasználat kapcsán. A jelenleg önkéntes segédápolóként egy kórház Covid-osztályán dolgozó orvos szerint ennek érdekében a médiát is be kellene engedni a Covid-osztályokra.

A munkát, a kocsmákat és a szabadságot, amihez hozzászoktunk visszakaphatjuk, de az életet nem lehet visszahozni – erről Kemenesi Gábor biológus írt legutóbbi bejegyzésében, melyben a tervezett iskolanyitás kapcsán is megosztotta gondolatait. A víruskutató felhívta a figyelmet, hogy akármit mutat a járványgörbe jelenleg, még ne érezzük, hogy túl vagyunk rajta: nagyon megfontoltan kell viselkednünk ahhoz, hogy az idei év a kilábalás éve legyen.

Erdő Péter bíboros szerint Európának most nagy szüksége van a reményre, és ennek jele lehet a Szentatya személyes jelenléte is a járvány miatti bezártság, félelem és elszigetelődés után a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. Erdő Péter bízik benne, hogy kongresszusnak köszönhetően felélénkül a párbeszéd az egész társadalomban.

(Forrás: 24.hu)

 

 

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.