A templom mindenkié – az Ifjúsági Világtalálkozón jártunk

„A templomban mindenki számára van hely” – mondta Ferenc pápa a 2023-as Ifjúsági Világtalálkozó csütörtöki napján. Azt hiszem, hogy ez volt az egyik meghatározó érzés bennem is az augusztus 1-től 6-ig tartó rendezvényen.

Az IVT-ről naponta osztottunk meg tartalmat Facebook és Instagram oldalunkon, hogy kicsit személyesebben is megmutathassuk az eseményt, melyen több mint egymillió fiatal vett részt a világ minden tájáról, a legkülönbözőbb nemzetekből és felekezetekből. Emiatt tudtuk átérezni Ferenc pápa mondatát, melyet elismételtetett velünk, melyet egyszerre kiáltottunk: „Todos!”, azaz „Mindenki!”

Az Ifjúsági Világtalálkozó elsődleges célja a találkozás. Találkozás a Szentatyával, és találkozás egymással; mindez közös szentmisével, keresztúttal, énekléssel, imádsággal, közösségben. A résztvevők leggyakrabban csoportosan érkeznek a háromévente megrendezésre kerülő Világtalálkozó helyszínére, ahol általában iskolákban, intézményekben szállásolják el őket. Magyarországról idén körülbelül 1300 fiatal utazott ki Lisszabonba, több egyházmegye szervezésével, kisebb csoportokban.

Az esemény során rengeteg programon vehettünk részt, ilyenek voltak a szerdától péntekig tartó katekézisek is. Minden nemzetnek külön, a saját nyelvén szervezték meg a prédikációból, szentmiséből és kiscsoportos beszélgetésből álló programot. Mi, magyarok, a főváros szívében, a Szent György templomban gyűltünk össze, Fábry Kornél atyával együtt.

A katekéziseken túl rengeteg közös eseményen is részt vettünk, ilyen volt „az öröm városa” névvel illetett program, melyen gyónásra volt lehetőség mindenféle nyelven, illetve tanúságtételek és vallásos koncertek kísérték. Voltak kulcsfontosságú programok is, amelyeken a Szentatyával együtt vettünk részt. Csütörtök délután köszöntöttük Ferenc pápát, aki minket, fiatalokat a jelen és a jövő nemzedékének nevezett, és arra buzdított, hogy ne féljünk, merjünk változtatni a világon, ne engedjük, hogy mások pesszimizmusa befolyásoljon minket.

Pénteken közös keresztutat imádkoztunk a pápával. A színpadon az Ifjúsági Világtalálkozó 380 cm magas keresztjét vitték stációról stációra különböző nemzetekből érkezett fiatalok – ők már egy hónappal az esemény előtt kiutaztak Portugáliába, és minden nap erre készültek. Az állomásoknál tanúságtételeket, gondolatokat hallhattunk, amelyek sokunkat mélyen megrendítettek.

Szombaton – amíg a Szentatya Fatimába, a Mária-kegyhelyhez látogatott – elzarándokoltunk a fővárostól nem messze fekvő Tejo-folyó partjára, ahol a csillagos ég alatt aludtunk a Ferenc pápával való közös szentmisére készülve. Nehéz képekben és írásban átadni azt az örömet, szeretetet, nyitottságot, amelyet ott tapasztaltam a többi fiatal között. Éreztük, hogy mindannyiunkban van valami közös, és ez nem csupán a zarándokcsomagban kapott egyforma póló és kulacs, hanem valami láthatatlan: Isten szeretete.

Vasárnap reggel érkezett közénk Ferenc pápa, és 9 órakor kezdte az Ifjúsági Világtalálkozó záró szentmiséjét. Prédikációjának egy mondata különösen megfogott. Jézus színeváltozását olvastuk Máté evangéliumából, ehhez fűzte az alábbi gondolatot: „Fiatalok, nem a reflektorfényben fogtok ragyogni, hanem Jézus szeretetében”.

A Szentatya – a szokásokhoz híven – a mise végén jelentette be a következő találkozó helyszínét: 2027-ben Dél-Koreában, Szöulban találkozunk!

Megkérdezte tőlem egy felnőtt a világtalálkozó során, hogy nem zavaró-e nekünk, fiataloknak, hogy egy 86 éves, idős ember jön és beszél hozzánk? Sokat gondolkoztam ezen, és azt érzem, hogy az az energia, nyitottság, öröm, ami a pápánkból árad, az nem ezt sugallja. A Szentatyát feltöltik a találkozások – ahogyan ezt tavasszal, a pápalátogatáson is megtapasztalhattuk –, és ha a teste már nem is, a lelke még ugyanolyan fiatal, mint a miénk: a szíve egyszerre dobban velünk.

És ahogy minden közös eseményen együtt kiáltottunk portugálul, ezzel zárom beszámolómat is: „Mi vagyunk a pápa fiataljai!”