Ahol Szent Anna 50% kedvezményt ad

Egy hely, ahol kint is, bent is magyar zászló lobog. Egy hely, ahol a kandalló fölött óriási, fából faragott Nagy-Magyarország látható. Egy hely, ahol keddenként Szent Anna tiszteletére gyertya ég, és féláron van a fagylalt. Egy meglepő üzleti modell.

Pont fagyizni vittem a kisfiamat az Újpesten található – szerintem messze a legjobb – Andretti fagyizóba. Ott újra eszembe jutott, hogy régóta szeretnék beszélgetni a tulajdonosával. Az Andrettiben ugyanis nemcsak elképesztően jó fagyival, külön wellness-szigettel, az ételérzékenyeknek cukor- és gluténmentes fagyik széles választékával, a gyerekeknek kerti játszótérrel, hanem sok más figyelemfelkeltő dologgal is találkozhat a vendég.

Andretti Szent Anna

Az első, ami szembetűnő, az a nagy tábla, mely a mennyezetről lógva hirdeti: Isten hozott! 

Az Andretti tulajdonosa, Csiszár Benedek a „most” embere. Kérdésemre, hogy készíthetek-e vele majd egy interjút, és ha igen, mikor, azt felelte:

„Természetesen. Most. Mert amit nem teszünk meg rögtön, az végül úgyis elmarad, a fontos dolgokat tehát azonnal kell megtenni.”

Majd felállt az asztaláltól és kisétált velem a teraszra, hogy válaszoljon a kérdéseimre.

Először a Szent Anna-tiszteletről faggattam – elmesélte, hogy szülővárosának, Jánoshalmának Szent Anna a védőszentje. „A sors idehozott Budapestre és úgy gondoltam, ez lesz, amit elhozok magammal.” Ez a szemlélet gyermekkorában alakult ki. Nagyon fontosnak tartja a gyökereket, hiszen a családból sok mindent hozunk magunkkal. Így a Szent Családnak, Jézus felmenőinek is nagy jelentőséget tulajdonít, különösen a nagymamájának, Szent Annának.

Andretti Szent Anna

Tíz évvel ezelőtt szentképeket csináltatott, melyek elvihetőek voltak a fagyizóból. Az első néhány évben fogytak is rendesen. Keddenként gyertya ég, és „egyet fizet, kettőt kap” fagyi akció van. Miért éppen kedden? Mert Szent Anna keddi napon született, és halt is meg. Benedek szerint sokan értékelik ezt a hozzáállást – nem mindenki csak a fagyi akciót veszi észre. Van, aki elgondolkodik rajta, és ezért már megéri. „Kérjük Szent Anna segítségét!

Bízom benne, hogy akik számára ez most még semmit nem jelent, később majd ők is megértik. Az élet tele van megtapasztalásokkal.”

Mint minden jó kezdeményezést, így ezt sem kerülte el a bírálat. A tulajdonos szóbeszédben kapott kritikát, de tiszteletben tartja mások gondolatát, provokáció pedig mindeddig nem érte. Sosem foglalkozott mások véleményével, ő csak teszi, amit a szíve diktál. „Mindenkinek tennie kell a dolgát, amire a Jóisten bíztatja.”

Hogy mit gondol Magyarországról? Hogy egy 1000 éves állam, ahol a törvények nem változnak. Szerinte számunkra az államalapítás óta a kereszténység adja az erkölcsi rendet, a 10 parancsolattal.

A rendszerek, ideológiák jönnek-mennek, változhatnak, de a  kereszténység és a magyarság marad. Jelszavunk, hogy: „Voltunk, vagyunk, leszünk!”

Benedek szerint nemzetünknek nagy felelőssége van – kitér Pió atya jóslataira is. Majd hozzáteszi: „20 éve még sokan nem tudtak Magyarországról. Külkereskedelemmel is foglalkozunk már 30 éve, olaszokkal is üzletelünk, sokan jöttek Magyarországra, de a repjegyet Bukarestbe vagy Prágába akarták venni, mert nem tudták, hogy Budapest Magyarország fővárosa. Úgy gondolom, ma erősek vagyunk, és egyre erősebbek leszünk.”

Andretti Szent Anna

Benedek szerint manapság közömbösek az emberek, nem kíváncsiak Istenre. „A globalizáció elnyeli a Jóisten tanításait. De mi nem adjuk fel.” Ugyan három éve nyugdíjba vonult, amíg a Jóisten meg nem állítja, teszi a dolgát, tesz másokért. „A Jóisten áldását kérjük erre a helyre, és mindenkire, aki betér hozzánk” -mondja.

Nem távozhattam ajándék nélkül. Egy Szent Anna-gyertyát és szentelt képet adott nekem, majd elköszönt: „Isten áldja!”

Öröm olyan emberekkel találkozni, akik példát mutatnak. Akik erősek, hitelesek és sugárzóak. Akik nem adnak mások véleményére vagy kritikájára, hanem egyszerűen teszik azt, amit helyesnek tartanak és amit a szívük diktál. Isten áldása legyen Csiszár Benedeken és munkáján!

Az élet védelmére alkotott a Teremtő. Idővel rájöttem, hogy ez magával hozza a kapcsolatok megfelelő minőségének, a házasság védelmének, a férfiak és a társadalom felelősségének kérdését is. Olyan utat szeretnék mutatni a fiataloknak, hogy döntéseik mentén ne könnyek, hanem virágok fakadjanak. Kiteljesedést adjon a boldog házasság, kiegyensúlyozott családi élet megteremtése.