Tényleg minden templomban jelen van Jézus teste?

A válaszhoz nemcsak az utolsó vacsorán elhangzottakon, de Isten szavának teremtő mivoltán is érdemes elgondolkodnunk.

Ahogyan Agatha Christie megalkotta Poirot-t, Viktor Pelevin Lev Tolsztojt – azaz T. grófot –, vagy épp J.R.R. Tolkien Zsákos Frodót, úgy teremtette meg Isten a világot, és benne az embert. Vagy mégsem.

De mi a különbség?

Kezdjük máshonnan. Aquinói Szent Tamás szerint semmi nem létezik önmagától, mindennek van valamilyen kiváltó oka: vagyis ahogy Zsákos Frodónak Tolkien, úgy az embernek Isten. Ez sem vitt minket sokkal közelebb…

Vajon miben térünk el mi, emberek a könyvek szereplőitől? Miben más az emberi gondolat teremtő ereje Isten teremtő szavánál?

A megoldás ott van a Szentírásban, de lehet, hogy ilyen szemmel még sohasem olvastad.

Ám ahogyan egy könyvet sem ismerhetünk meg az utolsó oldal elolvasásával, úgy az Eucharisztia lényegét sem érthetjük meg pusztán az evangéliumok utolsó fejezeteinek lapozgatásával.

A Szemlélek Alapozó 5. részében filozófiai-teológiai útra hív bennünket Ádám Miklós katolikus pap, melyet érdemes végigjárni, hogy jobban megértsük, miért van óriási jelentősége annak, amikor Jézus azt mondja: „Ez az én testem.”

A Szemlélek Alapozó a Szemlélek magazin videósorozata hitünk alapvető kérdéseiről, a katolikus egyház tanításán keresztül.

A sorozat eddig megjelent témái:

A hit élet

Isten szabad szeretete

Az egyház tanításának hitelessége

A bűn a cél elvétése