Néha passzolj Jézusnak!

A hit nemcsak, hogy nem magánügy, hanem egyenesen csapatsport – állítja Riesz Domonkos katolikus pap, aki a Szemlélek Alapozóban beszél minderről.

Jézus kereszthalála és a feltámadás a keresztény vallás egyik legvitatottabb állítása. Már Jézus korában is voltak tévtanítók, akik magát a kereszthalált is tagadták, mondván, hogy a beteljesedés előtt Jézust a tanítványai leszedték a Koponyák helyén felállított kínzóeszközről. A feltámadás pedig ehhez képest a science fiction kategóriába esett sokak számára. A farizeusok nem véletlenül fizetik le Jézus sírjának őrzőit, hogy hazudjanak a népnek, és mondják azt, az éj leple alatt a tanítványok ellopták Jézus testét. Mivel nem értették az érthetetlent, ezért emberi módon próbálták magyarázni a történteket.

A keresztény hit szerint azonban

Jézus kereszthalála és feltámadása nélkül nagyon nagy bajban lennénk:

senki nem váltott volna meg minket bűneinktől, nem létezne a bűnbocsánat, és nem lenne nyitva számunkra is az út a feltámadásra. Vagyis tetteink következményeit nekünk, egyedül kellene viselnünk.

Erről Riesz Domonkos katolikus pap beszél a Szemlélek Alapozó 9. részében, melyben azt is elmondja, mit jelent a szentgyónás utáni feloldozáskor elhangzó mondat: „az Isten kiengesztelte önmagával a világot”.

A Szemlélek Alapozó a Szemlélek magazin videósorozata hitünk alapvető kérdéseiről, a katolikus egyház tanításán keresztül.

A sorozat eddig megjelent videói:

A hit élet

Isten szabad szeretete

Az egyház tanításának hitelessége

A bűn a cél elvétése

Az Eucharisztia tényleg Jézus teste

Nem lehet két házasságban élni

Az élet értelme

Jézus a kenyeret választotta