Véget ért egy áldatlan állapot, a házasságról szóló tanítás nem változik

A Hittani Dikasztérium friss határozata alapján akkor is áldást adhat a pap két személyre, ha a pár szabálytalan helyzetű kapcsolatban él.

– Az egyházi áldásnak határozott mondanivalója, erős üzenete van. A jóakaratot, a jó szándékot, a támogatást, (…)

Isten segítségének a kérését közvetíti az emberek felé.

Ez az, amit eddig hivatalosan tudtunk megadni az azonos nemű pároknak, tegnaptól fogva pedig ez lehetségessé válik – nyilatkozta Görföl Tibor teológus az RTL Híradójának december 19-én.

 

A Fiducia supplicans (Könyörgő bizalom) című dokumentumban foglaltak mindenképp újítást jelentenek az eddigi gyakorlathoz képest, még 2021-ben sem tartotta lehetségesnek az ilyen párok megáldását a Vatikán, amint az erre a kérdésre adott hivatalos válasz szövegében is olvasható.

A mostani változás nem érinti a katolikus egyház házasságról szóló tanítását:

azonos nemű párok kapcsolata továbbra sem fog házasságnak minősülni.

A műsorban elhangzott, hogy nem kötelezhetőek ilyen áldás megadására a papok, az érintett párok csak egyházi szertartásokon kívül részesülhetnek áldásban.

– Továbbra sem fogja az ilyen kapcsolatokat objektíve helyes állapotnak elfogadni a katolikus egyház – mutatott rá a katolikus teológus, aki azt feltételezi, hogy „Magyarországon a katolikus egyházon belül ebből túlságosan látványos gyakorlat nem lesz”.