Az ökumené látványos akciói inkább sebeket okoznak

Németországban 2003 (Berlin) és 2010 (München) után harmadszor rendezték meg az idén az Ökumenikus Egyházi Napokat (Ökumenischer Kirchentag – ÖKT), méghozzá Frankfurtban.

Most a járványhelyzet miatt „Nézzétek meg!” mottóval on-line programokra került sor, a közvetítésekbe tízezrek kapcsolódtak be az egész német nyelvterületről.

Az ÖKT evangélikus elnöknője, Bettina Limperg szerint talán több embert értek el így digitálisan, és mivel a felvételek továbbra is elérhetőek a világhálón, még többekhez eljuthatnak a jövőben is. Limperg egészében nagyon pozitívnak találta a mérleget, nem tagadva, hogy egy ilyen alkalom éltetője természetesen a személyes találkozás, a párbeszéd. Ez utóbbira azért a virtuális térben is sok lehetőség volt.

A katolikus elnök, Thomas Sternberg úgy fogalmazott: „Láthatóvá vált az igazi állapota egy olyan fejlődésnek, amelyet néhány éve még elképzelni sem tudtunk volna.” Szerinte ezen a téren az ÖKT példakép lehet.

A Németországi Protestáns Egyház elnöke, Heinrich Bedford-Strohm szerint a rendezvény „erőteljes jele az ökumenének”. Ugyanakkor a Német Katolikus Püspöki Konferencia Ökumené Bizottságának elnöke kétségeinek adott hangot: Gerhard Feige, magdeburgi püspök elismeréssel szólt a rendezők és közreműködők leleményességéről és bátorságáról, amellyel a különleges körülmények között is megtalálták a módját, hogy sok emberhez eljuttassák a színes programokat, de kritikusnak tartja, hogy

„nyelvileg és optikailag minden igyekezet ellenére főként az egyházon belüli buborékban mozgunk és így nem-hívőket vagy az egyházzal szemben távolságtartó embereket nem értünk el.”

egyház, Németország, ökumené
oekt.de

Természetesen hiányzott az igazi hangulat, hiszen épp a személyes találkozásokra, beszélgetésekre, nézelődésre nem volt lehetőség. A digitális program inkább csak az információk átadására volt alkalmas. Ilyen program is akadt bőven: kerekasztal beszélgetések a járvány hatásairól, az antiszemitizmusról és rasszizmusról, az asszisztált öngyilkosságról vagy az egyházak megbízhatóságáról. Sok prominens politikus is részt vett a programban. Angela Merkel kancellár az összefogás szükségességéről, a klímapolitikáról és a generációk közötti igazságosságról beszélt egy virtuális kerekasztalnál többek között a Fridays for Future klímaaktivistájával, Luisa Neubauerrel. A kancellári székért ősszel induló három politikus, Annalena Baerbock (Zöldek), Armin Laschet (CDU) és Olaf Scholz (SPD) valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is megjelentek különböző pódiumbeszélgetéseken, ahol a nézők kérdéseket is küldhettek a chat-be, így élénk eszmecserék is kialakultak.

A beszélgetéseken szinte minden téma előkerült, ami ma az embereket foglalkoztatja: a járvány, a menekültek, a gazdaság krízise, az antiszemitizmus, a biztonságpolitika és a nemzetközi felelősség kérdései.

Németország egyház
oekt.de

A szombat esti program nagy visszhangot váltott ki, ugyanis az evangélikus, katolikus, ortodox és szabadkeresztény istentiszteleteken mindenkit kölcsönösen hívtak egymás liturgiájának megismerésére és úrvacsorára-áldozásra. Ezzel kapcsolatban nem csak Müller bíboros, a Hittani Kongregáció hajdani elnöke, és Feige püspök, hanem a Vatikán is kritikát fogalmazott meg. Müller szavai szerint „ez nem ökumené, hanem provokáció és a katolikus hit relativizálása”, Feige pedig úgy vélte,

„a közös áldozás kérdése nagyon összetett, ezért fontos, hogy fokozatosan haladjunk előre. (…) A látványos akciók inkább sebeket okoznak.”

Nemes és felemelő gesztusként értékelték viszont a frankfurti katolikus esperes, Johannes zu Eltz bocsánatkérését, amellyel megkövette az evangélikus keresztényeket a katolikusok sokszor fennhéjázó és elhatárolódó magatartásáért.

FORRÁS3-ÖKT
Mindig szerettem volna a dolgok mögé látni, néha úgy érzem, sikerül is - különösen, amióta a Teremtő Lélek hangjára igyekszem fülelni. Amit pedig felfedezek, azt szívesen meg is osztom, akárcsak a kérdéseimet, amelyek minden meglelt válasz nyomán sokasodnak. Nagy öröm számomra közösségben felfedezni és együtt gyönyörködve szemlélni a Teremtőt műveiben.