„Ennyire nagy a félelem?”

A megválasztott köztársasági elnök után a hazai református vezetők is megmondják, hová kell tenni vasárnap az ikszet – az egyházi elöljárók konkrétan beszálltak a választási kampányba.

Nincs abban nagy újdonság, hogy a kampányfinisben több szervezet arra buzdít: részt kell venni a választáson és a gyermekvédelminek nevezett népszavazáson. Vannak mások, akik pedig arra buzdítanak, hogy érvénytelenül szavazzanak az emberek egy olyan kezdeményezéssel kapcsolatban, amely eleve súlyos morális aggályokat vet fel. Ez így van nagyjából rendjén, még

akár üdvözlendő is lehetne az aktív társadalmi párbeszéd egy fontos témában (a téma itt csak részben a gyermekvédelem, mellette a választói akarattal való élés/visszaélés vitája is napirenden van).

Vannak, akik ennél is tovább mentek az elmúlt napokban. A Fidesz korábbi alelnöke, az Orbán-kormány exminisztere, Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök azt is megmondta, hol a helye a népszavazáson a voksoknak. Ezt magánemberként vagy pártkatonaként gond nélkül megtehetné, ám amikor igent mondott főnöke legutóbbi felkérésére, azzal elkötelezte magát, hogy elvileg a nemzet egységét illene képviselnie megszólalásaival.

Még tovább ment a Magyarországi Református Egyház vezetősége, amelynek az élén szintén egy korábbi miniszter, a hosszú éveken át a Fideszben politizáló Balog Zoltán áll. Ráadásul az elvileg vallási szervezet egy olyan „hírlevélben” küldte körbe nyilatkozatát, amit azok is megkaptak, akik semmilyen református hírlevélre nincsenek feliratkozva. A kéretlen üzenet egyik címzettje úgy fogalmazott szerkesztőségünkhöz eljuttatott üzenetében: „Vajon ez még belefér? Ennyire nagy a félelem?”

Úgy tűnik, ennél is nagyobb, ugyanis a református vezetők a felekezet központi honlapjára is kitették a nyilatkozatot, nehogy valaki lemaradjon róla, hogy

a párt(család) nevének kimondása nélkül nyilvánvalóan a Fidesz-KDNP melletti szavazásra buzdítanak a dokumentum aláírói.

Azzal a részlettel némileg elbizonytalaníthatnak némelyeket, miszerint „Azokat támogassák szavazatukkal, akik támogatják keresztyén küldetésünk betöltését.” A Szemlélek friss felmérése alapján ugyanis a több ezer válaszadó túlnyomó többsége (a nem politikai, hanem matematikai kétharmadot túlszárnyaló mértékben), 70,9 százaléka gondolja úgy, hogy ma Magyarországon nincs olyan politikai szervezet, amely hitelesen képviselné a kereszténység gondolatait és tanításait. A felmérés résztvevői azt is jelezték – még az előbbinél is egyértelműbben, 74,1 százalékos többséggel –, hogy egyházi személy nem buzdít(hatna szerintük) bármely párt, vagy politikai oldal támogatására.

Különösen beszédes, hogy mindezen kijelentések végére olyan bibliai idézetet illesztettek a szervezet vezetői, amely arra hív, hogy ne legyünk képmutatók, iszonyodjunk a gonosztól.

A Magyarországi Református Egyház vezetői nyilván tisztában vannak azzal, hogy mit miért tesznek. Például azt feltételezik, hogy a választópolgárok nincsenek tisztában azzal, hogy mit miért tesznek.

Immár az is a választás tétje, hogy pártfüggetlen kereszténységet szeretnénk-e Magyarországon,

vagy olyasféle állapot megszilárdítását, amelyet ez a nyilatkozat tükröz. Konkrétabban megfogalmazva: az legyen-e a református egyházhoz való tartozás mércéje, avagy feltétele, hogy a Fideszre szavazol, vagy sem?

A téma kapcsán szeretettel ajánljuk minden érdeklődőnek Német László katolikus püspök rendkívül aktuális gondolatait.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.