Megállt az „élet”, lehet végre élni egy kicsit

Esti Tükör, 2021. október 4.

Hétfőn délután elérhetetlenné vált a Facebook, a Messenger, az Instagram, a Whatsapp. A Föld forgása ugyan nem szűnt meg ettől, de jól mutatja, mennyire sokak életének részévé vált a „közösségi média” nevű világbehálózó világmindenség, hogy a maradék csatornaként megmaradt Twitteren egyetlen órán belül tízezernél több hozzászólás, közel ötvenezer kedvelés kísérte a Facebook jelzését, hogy tudatában vannak a fennakadásnak, dolgoznak a hiba kijavításán, elnézést kérnek a kellemetlenségért.

Facebook leállás

A magyar politika iránt érdeklődő, ugyanakkor elfogulatlan kívülállók számára igazi csemegét tartogatott a mai nap bejelentése: ha nem lett volna elég innovatív önmagában az előválasztás rendszerének kifundálása, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közösen megalkotta a tandem-miniszterelnök-jelöltség intézményét. Ez a különleges találmány azzal a sajátossággal bír, hogy bár kormányváltás esetén és az ő „befutásuk” feltételének teljesülésével nem lehet megkerülni, hogy egyikük előbbre üljön majd a kerékpáron a másiknál, egyelőre inkább olyasféle együttműködésnek tűnik ez a koncepció, mint egy repülő, aminek két egymás mellett ülő pilótája van.

Facebook leállás

Ma abból is hír tudott születni, hogy valami nem történt meg. A kimagasló elismeréseket sorra halmozó magyar származású Karikó Katalin és kutatótársa helyett ugyanis másnak ítélték oda az orvosi-élettani Nobel-díjat. Az elismerést idén az amerikai David Julius és a libanoni születésű, örmény-amerikai Ardem Patapoutian kapta a hőmérséklet érzékeléséért és tapintásért felelős receptorok felfedezéséért. Karikó Katalin erre úgy reagált: számára a valódi díj maga a felfedezés.

De azért a most díjazott eredményt sem lehetett volna magyar kutatók nélkül elérni: Szegeden már a ’70-es években megalapozták a nemzetközileg elismert eredményt. Az előhírnök kutatásokról itt lehet olvasni részletesebben.

Faceook leállás

Elkészült Magyarország első átfogó madáratlasza. Az 1700 térképpel és grafikonnal, valamint 150 fotóval illusztrált 800 oldalas kötet különlegessége, hogy se kereskedelmi forgalomban, se a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél nem kapható. Viszont digitális formában elérhető, ehhez elég ide kattintani.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése alapján Győrben, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Veszprémben és Zalaegerszegen is emelkedés tapasztalható a szennyvíz koronavírus-koncentrációja terén. A mutató Budapesten stagnál, míg Pécsen és Székesfehérváron csökkenést figyeltek meg.

Facebook leállás
Forrás: NNK

A nap kulturális vonatkozású szenzációja – legalábbis a könnyűzene kedvelői számára – Billy Idol nevéhez kapcsolódik: az ikonikus brit énekes 2022 nyarán újra a magyar fővárosban, a Budapest Parkban fog koncertezni.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.