Ferenc pápa: „Az Úr minket, püspököket, komolyan el fog számoltatni működésünkről”

A pápa imavilághálóján keresztül arra hívta a híveket, hogy imádkozzanak érte, hogy „megkapja a Szentlélek segítségét, és engedelmes legyen ehhez a segítséghez”.

„Pápának lenni nem azt jelenti, hogy elveszítjük emberségünket. Épp ellenkezőleg, az én emberségem napról napra együtt növekszik Isten szent és hűséges népével.

Pápának lenni ugyanis egy folyamat. Tudatosodik, mit jelent lelkipásztornak lenni, és ebben a folyamatban az ember megtanul karitatívabb, irgalmasabb lenni, de mindenekelőtt türelmesebb, mint a mi Atyánk, aki olyan türelmes.”

„El tudom képzelni, hogy minden pápa, amikor megkezdi a pápaságot, félelmet, szédülést érez, mint aki tudja, hogy kemény bírálatnak lesz kitéve. Mert az Úr minket, püspököket, komolyan el fog számoltatni működésünkről.”

„Kérlek, hogy jóindulattal ítéljetek meg engem! És imádkozzatok azért, hogy a pápa – bárki is legyen, ma rajtam van a sor – megkapja a Szentlélek segítségét, és engedelmes legyen ehhez a segítséghez. Imádkozzatok a pápáért, hogy küldetése gyakorlásában továbbra is kísérje a hitben a Jézus által rábízott nyájat, mindig a Szentlélek segítségével.

Mondjátok el csöndben ezt az imát fölöttem! És imádkozzatok értem! Kérlek!”