Ferenc pápa döntött: menesztette a jótékonysági szervezet vezérkarát

A Szentatya újjászervezi az Egyház szeretetszolgálatait összefogó szervezetet, a „Caritas Internationalis”-t.

Első lépésként a pápa egy átmeneti vezető testületet bízott meg az irányítással, amely a jövő májusban sorra kerülő rendes közgyűlésig az ügyeket vezeti, a szabályokat és az alapelveket átdolgozza, hogy azok működőképesebbek és hatékonyabbak legyenek. A szervezet felsővezetését az eddigi elnököt és helyettesét, valamint a főtitkárt, a kincstárnokot és az egyházi asszisztenst azonnali hatállyal felmentette, velük együtt a képviselőtanács és a végrehajtó testület tagjait is.

caritas átszervezés

A döntést a Caritas korábbi elnöke, Tagle bíboros jelentette be a keddi Caritas-konferencián – hangsúlyozta, hogy a pápa „gondos és független” vizsgálat alapján határozott így. Kiderült ugyanis, hogy „a vezetési és a működési nehézségek negatívan hatottak a csapatszellemre és a munkatársak munkamoráljára”. A kardinális elmondta, hogy

a most megbízott vezető feladata lesz „Istennel alázatban végigjárni a folyamatot,

szembenézni azokkal a dolgokkal, amelyekben nem vagyunk szabadok, és követni a szabadság Lelkét”, erősíteni a különböző kultúrák egyedi kifejezésformáinak együttműködését.

Michael Czerny bíboros szerint, aki a nemzetközi jótékonysági egyesületekért is felelős vatikáni minisztérium, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának vezetője,

a Caritasnak föl kell készülnie az új kihívásokra, hiszen már az utóbbi években is sokat nőtt a segítő szervezetek jelentősége.

Tagle bíboros – aki a megbízott vezető, Francesco Pinelli segítségére lesz a következő közgyűlés előkészítésében – az átalakulás időszakát csodálatos lehetőségnek nevezte, és arra kérte az egybegyűlteket, hogy szánjanak időt annak megfontolására, hogy „saját tagszervezetük hogyan tudja erősíteni” ezt a folyamatot. Pinelli egyébként korábban egy nagy energetikai vállalat igazgatója volt, de önkéntesként fiatalkora óta támogatja a missziót és a katekézist, tíz éve pedig tanácsadóként dolgozik együtt elsősorban kulturális és vallási intézményekkel .