Ferenc pápa véget vet a visszavonulásáról szóló pletykáknak

A Szentatya új önéletrajzában szokatlan nyíltsággal beszél önmagáról. A beiktatásának 11. évfordulójára megjelent emlékirat egyes elemzők szerint lehetőség a számára, hogy „pontifikátusának utolsó szakaszában elgondolkodjon az egész életén”. A BBC cikkét szemléztük.

A 87 éves Ferenc pápa szerint nem áll fenn a veszélye, hogy lemondjon, annak ellenére, hogy egészségügyi problémái miatt sokan ezzel spekulálnak – erről a most megjelent Life: my story through history című könyvében ír az egyházfő.

„Hiszem, hogy a pápa szolgálata ad vitam, azaz egy életre szól – mondja a Szentatya –, ezért nem látom indokoltnak, hogy lemondjak”.

Év elején egészségi állapota miatt már mondott le találkozókat és audienciákat. Gyakran szenved influenzában, nehezen jár, és egyre gyakrabban használ kerekesszéket. Ezek a problémák és a pápa életkora kérdéseket vetettek fel a katolikus egyház jövőjével kapcsolatban.

Erdő Péter bíboros fogadja Ferenc pápát a Szent István-bazilika kapujában 2023. április 27-én (fotó: Farbaky Tamás)

Ferenc pápa – bár tagadja, hogy a visszavonulást fontolgatná – emlékirataiban azt írja, hogy ha „súlyos fizikai akadályok” miatt lemondásra kényszerülne, akkor a Santa Maria Maggiore-bazilika plébániájára költözne, hogy gyóntatóként szolgáljon és áldoztassa a betegeket.

A gondolkodását ismerő források szerint azonban a pápa el akarja kerülni azt a forgatókönyvet, melyben egyszerre két pápa él – ez történt, amikor elődje, XVI. Benedek 2013-ban meghozta a rendkívül szokatlan döntést, és lemondott. Az, hogy Ferenc pápa lett, miközben XVI. Benedek még élt, jelentős súrlódásokhoz vezetett az egyházon belül, különösen a papság konzervatív és liberálisabb gondolkodású tagjai között.

Könyvében a Szentatya fontos nemzetközi politikai kérdésekkel – migrációs válság, globális konfliktusok, Európai Unió – is foglalkozik, de kitér személyesebb témákra is. Az egyik fejezetben egy „nagyon édes” ifjúkori barátnőjéről beszél, egy „rövid szerelemről”, amely akkor találta meg, amikor már papnak készült. „Egy hétig ő járt a fejemben, nehéz volt imádkoznom” – írja. – „Aztán szerencsére elmúlt, és testemmel-lelkemmel a hivatásomnak tudtam szentelni magam”. Egy másik fejezetben Ferenc pápa – aki nagy futballrajongó – arról beszél, hogy találkozott az argentin focistával, Diego Maradonával, és ír a labdarúgósztár hírhedt, kézzel kapuba juttatott góljáról, amelyet „Isten kezének” neveztek el.

Christopher White, az amerikai National Catholic Reporter vatikáni tudósítója szerint Ferenc gyakran beszél a világról és az egyházról, de „nagyon ritka, hogy ennyit beszél önmagáról”.