Földrengéssel érhet fel ez az egyházi visszaélésekről szóló konferencia

Rendszerszintű változásokat sürget a Vatikán gyermekvédelmi központjának vezetője a tabuként kezelt probléma miatt.

Hans Zollner teológus és pszichológus, a római Pápai Gergely Egyetem Gyermekvédelmi központjának (CCP) vezetője a svájci katolikus médiaközpontnak adott interjúban arról beszélt, hogy a központot most kibővítik, helyébe az Antropológiai Intézet lép, teljes nevén „AI – Interdiszciplináris stúdiumok az emberi méltóságról és a védelemre szoruló személyek gondozásáról” (IADC). A bővítés okai közül az egyik, hogy végre látszik, a visszaélések elleni küzdelemben nem elég a problémákat jogi úton kezelni, hanem rendszerszintű változások szükségesek. Az is nyilvánvaló, hogy az egyházban a gond „mindenütt ugyanaz: a felettesek félrenéznek, eltusolnak, embereket sebeznek meg”, ezért valaminek történnie kell.

Zollner atya szavai szerint

a szexualitás gyönyörű és életet fakasztó – különös módon mégis a megalázás, a rombolás eszköze lehet.

Ezért olyan fájó, visszataszító a szexuális visszaélés és erőszak, és ezért kerüljük inkább az egész kérdéskört. „Az emberiség egésze számára azért olyan nehéz téma ez, mert saját embertelenségünkkel szembesít bennünket.”

Bár a katolikus egyházban az utóbbi években sok előrelépés történt a megelőzés érdekében, a jezsuita pszichológus szerint a feldolgozás még mindig nem tart ott, hogy a jogi szempontokon túl az erkölcsi, a spirituális és a szervezeti tényezőkkel is eleget foglalkoznánk.

Sajnos a jelenség minden olyan intézménynél felbukkan, ahol kiszolgáltatott személyekkel foglalkoznak: az ENSZ segélyszolgálatainál, a sportban, a többi felekezetnél, és mindenütt ugyanaz a mintázat ismerhető fel:

a felettesek inkább eltussolják az eseteket, áthelyeznek embereket, mert azt hiszik, hogy ezzel megvédik az intézményt.

Ki akarná, hogy a szülők ne vigyék a sportegyesületekbe a gyerekeiket vagy ki merne erkölcsi bizonyítványt kérni az utánpótlás edzőktől? Tehát alig változik valami.

Bár a pandémia sok téren akadályozta a központ munkáját, jó kapcsolatokat ápolnak más területen, például a sportban dolgozó kutatókkal is, és a tervek szerint 2022-ben már személyes jelenléttel szerveznek nemzetközi konferenciát. Idén ősszel pedig a Közép-Kelet-európai latin és keleti rítusú püspöki karok találkozóján foglalkoznak majd a visszaélések kezelésének kérdéseivel. A Lengyelországban tartandó konferenciát Gadecki érsek, a lengyel püspöki kar elnöke nyitja meg, a záróbeszédet pedig Polak érsek, az ország prímása mondja.

A szellemi-teológiai megközelítés mellett több ország (Horvátország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország) konkrét pozitív példáit is bemutatják. Zollner atya úgy látja,

ez a találkozó „a jelenlegi lengyel helyzetben közepes erejű földrengést válthat ki”.

FORRÁSkath.ch
Mindig szerettem volna a dolgok mögé látni, néha úgy érzem, sikerül is - különösen, amióta a Teremtő Lélek hangjára igyekszem fülelni. Amit pedig felfedezek, azt szívesen meg is osztom, akárcsak a kérdéseimet, amelyek minden meglelt válasz nyomán sokasodnak. Nagy öröm számomra közösségben felfedezni és együtt gyönyörködve szemlélni a Teremtőt műveiben.