Visszatérés az életteli gyökerekhez

pápa Budapest
Ferenc pápa Szlovákiában (Vatican Media)

Esti Tükör, 2021. szeptember 22.

Már nem kell sokat várnia annak, aki élőben szeretne egyazon helyszínen sok leölt, kitömött állatot, vagy állati maradványt látni. Sőt, a vadászati kiállításon már ma tehetett egy képzeletbeli sétát a nagyérdemű, L. Simon László ugyanis számos fotót megosztott a kiemelt fontosságú rendezvény utolsó simításairól.

pápa Budapest
(Forrás: L. Simon László közösségi oldala)

Miután a Szemléleken megírtuk, hogy megmentette egy sírásó életét a szertartást vezető lelkipásztor, most arról számolhatunk be, hogy püspökétől ezüst papi mellkeresztet kapott a görögkatolikus pap. – Egy-két bordáját szerintem eltörtem, de úgy voltam vele, hogy ne egy egészséges csontozatú embert temessünk el, inkább egy repedt bordájú ember maradjon közöttük élve – emlékezett vissza az esetre a parókus.

pápa Budapest
Bárány Péter piricsei parókus és Szocska A. Ábel püspök (nyirgorkat.hu)

Ha szerda, akkor általános audiencia a Vatikánban. Mivel Ferenc pápa a járvány miatt rendkívül kevés apostoli utat tett meg az elmúlt időben, kihagyhatatlan téma volt a budapesti és szlovákiai látogatása. Egyfajta imazarándoklatként élte át ezt a néhány napot, amely számára az Európa életteli gyökereihez való visszatérést jelentette.

pápa Budapest
A lengyel konferencia résztvevői (Vatican News)

Varsóban most nem járt a pápa, egy magyar küldöttség viszont részt vett a Szentatya által is élénk figyelemmel kísért gyermekvédelmi konferencián, amely ma ért véget. Egy összefoglaló szerint a találkozón megfogalmazódott, hogy sok még a teendő, például fel kell hagyni a hárító hozzáállással, az áldozathibáztatással, sőt, tudatosabb fellépés szükségessége is napirendre került.

pápa Budapest
Laborczi Dóra, a Kovász blog főszerkesztője (Sáhó Eszter felvétele)

Idehaza újabb olyan médiafelület elstartolásáról számolhattunk be, amely a valódi keresztény párbeszédet kívánja szolgálni. ─ Olyan nyilvános teológiára van szükség, amely visszaszerzi keresztény fogalmainkat a politikai fegyvertárból, és újra Isten, embertársaink és a magunk aktív szeretetére tanít ─ olvasható a főszerkesztőt is megszólaltató cikkünkben.

pápa Budapest
Zacher doktor figyelmeztet (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

A járvány negyedik hullámáról viszonylag kevés szó esik, feltételes módban szoktak hivatkozni rá, pedig Zacher Gábor jelzése szerint egyre több fertőzött beteget kénytelenek felvenni a kórházak országszerte. ─ Ezeknek a 95 százaléka a nem oltottak közül tevődik ki. És hát ez gáz ─ mutatott rá a helyzetre a maga sajátos módján a hatvani kórház sürgősségi osztályának főorvosa.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.