Visszatérés az életteli gyökerekhez

Esti Tükör, 2021. szeptember 22.

Már nem kell sokat várnia annak, aki élőben szeretne egyazon helyszínen sok leölt, kitömött állatot, vagy állati maradványt látni. Sőt, a vadászati kiállításon már ma tehetett egy képzeletbeli sétát a nagyérdemű, L. Simon László ugyanis számos fotót megosztott a kiemelt fontosságú rendezvény utolsó simításairól.

pápa Budapest
(Forrás: L. Simon László közösségi oldala)

Miután a Szemléleken megírtuk, hogy megmentette egy sírásó életét a szertartást vezető lelkipásztor, most arról számolhatunk be, hogy püspökétől ezüst papi mellkeresztet kapott a görögkatolikus pap. – Egy-két bordáját szerintem eltörtem, de úgy voltam vele, hogy ne egy egészséges csontozatú embert temessünk el, inkább egy repedt bordájú ember maradjon közöttük élve – emlékezett vissza az esetre a parókus.

pápa Budapest
Bárány Péter piricsei parókus és Szocska A. Ábel püspök (nyirgorkat.hu)

Ha szerda, akkor általános audiencia a Vatikánban. Mivel Ferenc pápa a járvány miatt rendkívül kevés apostoli utat tett meg az elmúlt időben, kihagyhatatlan téma volt a budapesti és szlovákiai látogatása. Egyfajta imazarándoklatként élte át ezt a néhány napot, amely számára az Európa életteli gyökereihez való visszatérést jelentette.

pápa Budapest
A lengyel konferencia résztvevői (Vatican News)

Varsóban most nem járt a pápa, egy magyar küldöttség viszont részt vett a Szentatya által is élénk figyelemmel kísért gyermekvédelmi konferencián, amely ma ért véget. Egy összefoglaló szerint a találkozón megfogalmazódott, hogy sok még a teendő, például fel kell hagyni a hárító hozzáállással, az áldozathibáztatással, sőt, tudatosabb fellépés szükségessége is napirendre került.

pápa Budapest
Laborczi Dóra, a Kovász blog főszerkesztője (Sáhó Eszter felvétele)

Idehaza újabb olyan médiafelület elstartolásáról számolhattunk be, amely a valódi keresztény párbeszédet kívánja szolgálni. ─ Olyan nyilvános teológiára van szükség, amely visszaszerzi keresztény fogalmainkat a politikai fegyvertárból, és újra Isten, embertársaink és a magunk aktív szeretetére tanít ─ olvasható a főszerkesztőt is megszólaltató cikkünkben.

pápa Budapest
Zacher doktor figyelmeztet (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

A járvány negyedik hullámáról viszonylag kevés szó esik, feltételes módban szoktak hivatkozni rá, pedig Zacher Gábor jelzése szerint egyre több fertőzött beteget kénytelenek felvenni a kórházak országszerte. ─ Ezeknek a 95 százaléka a nem oltottak közül tevődik ki. És hát ez gáz ─ mutatott rá a helyzetre a maga sajátos módján a hatvani kórház sürgősségi osztályának főorvosa.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.