„Ha másokért élnél, te lennél boldogabb”

Bizton állíthatjuk, hogy a Szemlélek Társalgó eddigi történetének legrendhagyóbb adását forgattuk: mindenről szó volt, amire nem számítottunk, és semmiről sem, amit elterveztünk. De ha két humorista a meghívott, ez talán nem is annyira különös.

Mint kiderült, vendégeink mindegyike egy tőlük eddig nem megszokott műfajba kezdett a közelmúltban: Kovács András Péter nálunk jelentette be, hogy egy függőségekkel foglalkozó podcast műsorvezetője lesz, Nagy Bandó András pedig arról mesélt, hogy két évvel ezelőtt ecsetet vett a kezébe, és elkezdte megfesteni azokat a hajléktalanokat, akikkel együtt állt 1989-ben a „Déliben”, hogy felhívja a figyelmet a társadalomból kitaszított testvéreink emberi méltóságára.

Kovács András Péter ma már nyíltan beszél arról, hogy egy alkoholbetegséggel terhelt családban nőtt fel,

de mint sorstársainak többsége, sokáig ő is azt hitte, egyedül kell megküzdenie ezzel. Ma Magyarországon másfél millió ember érintett a függőségnek ezzel a fajtájával – nekik, és az egyéb addikciókkal érintetteknek szeretne segíteni új műsorával, mely a Magyar Addiktológiai Társaság és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével valósul meg, és melyben állandó műsorvezetőtársa mellett minden témának lesz szakértő, és lesz „túlélő” meghívottja is.

Minderről a humorista részletesebben is beszél a műsorban, ahogyan arról is, miért tartja tipikusan „krízisembernek” saját magát, hogy hogyan hatnak rá az egymást érő világválságok, de arról is elmondta véleményét, hogy szerinte színpadra való-e a hit, és

hogy miért nem szereti, ha a kereszténységét kihasználva akarja őt zászlóra tűzni az egyház vagy a politika.

Nagy Bandó András arról is beszélt, hogy hogyan vált a rendszerváltás hajnalán a hajléktalanok első lobbistájává, hogy hogyan jött létre az első hajléktalanszálló Budapesten, melybe könyvtár is került, és miért volt fontos, hogy az utcán élőket rávegye a véradásra. A humorista azt is elmondta, hogy az ország elsőként megválasztott, és elsőként lemondott polgármestereként ma is van véleménye a közéletről, mégis kerüli a színpadon a nagypolitikát. Végül

azt is elárulta nekünk, hogy hol helyezi el magát a keresztények közt,

és hogy mit írt neki Jókai Anna a Sosem volt Toscana című könyvének elolvasása után.

Szinte hihetetlen, de mindez belefért egy műsorba, mely meghallgatható a Spotify, az Apple Podcasts és a Google Podcasts felületeken, valamint közvetlenül ide kattintva:

Aki a Szemlélek Társalgó adásait RSS olvasóval szeretné követni, erre a Feedre tud feliratkozni.