Hálából a nyolcvanéves Beer Miklósnak

Június elsején ünnepli nyolcvanadik születésnapját a nyugalmazott váci megyés püspök, aki a jeles évforduló alkalmából – három évvel legutóbbi interjúkötete után – különleges könyvvel jelentkezik.

A május 10-én megjelenő Egybeszerettél minket című kötetben Beer Miklós számba veszi életét – történetei az emberségről, a megélt hitről, az örökkévalóságba vetett bizalomról szólnak, s közben harminchat barát és tanítvány, ismert és hétköznapi ember róla, neki szóló levelét is tartalmazza a könyv, vallástól, bármiféle hovatartozástól függetlenül, hálából és ajándékul Miklós atyának.

„Milyen nagy ajándék volt, hogy a II. Vatikáni Zsinat idején lehettem teológus, egy megújuló egyház útkeresésének részese! Taníthattam főiskolán, lehettem falusi pap, bolondozhattam a gyerekekkel, megélhettem emberi sorstragédiákat, merész túrákat szervezhettem a fiatalokkal, önfeledt cserkész lehettem. Sík Sándor Te Deumával magam is így imádkozom: Hála legyen, Uram, hála legyen!” – írja bevezetőjében a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány elnöke.

A kiadó engedélyével bemutatunk néhány rövid részlet a kötetből, kizárólag a Szemléleken.

„Nyomorúságos körülmények között éltünk a háború után Zebegényben. Bevillan, hogy az egyik első karácsonyi ajándék, amit kaptam, egy narancs volt. Feldíszített fa helyett egy kis fenyőág került az asztalra, s amikor megláttam a sárga kis valamit, nagyra nyílt szemekkel kérdeztem: hát kaptam egy labdát? Anyám azonnal sírásra fakadt.

Mindig a nagymamával mentem a templomba. Ötéves lehettem, amikor a mise után megfogta a kezemet, és odaléptünk a Szent Antal-szoborhoz. Láttam, hogy az egyik karjával a kis Jézust tartja, a másik kezében pedig egy kenyeret fog. Akkor megszólaltam: Szent Antal! Adjál, kérlek, nekünk is kenyeret, mert nekünk nincs! – Pszt! – szólt rám azonnal a nagymama. – Templomban nem szabad beszélni! Aztán hazamentünk, és az ajtókilincsre akasztva várt minket fél kiló kenyér. Valószínűleg meghallotta valaki az én őszinte szavamat, és hazáig megelőzött bennünket.

Egy alkalommal elszakadt a kerekes kút kötele, a vödör pedig leesett a mélybe. Jól emlékszem, fel sem merült, hogy újat vegyünk, akkora kincsnek számított – valójában minden. A szomszédból kértünk vasmacskát és másik kötelet, a nagybátyámék pedig hosszasan próbálkoztak, hogy megakasszák a víz felszínén lebegő vödröt. Mi, gyerekek a közelben gubbasztottunk és figyeltünk, megszólalnunk sem volt szabad, hogy a felnőttek meghallják, mikor akad meg a vasmacska.

Egészen más világ volt. Esténként a cserépkályhánál melegítettem meg a dunyhát, majd a fűtetlen kisszobában bújtam ágyba. Anyám minden reggel ötkor begyújtott a sparheltbe, hogy legyen meleg víz a mosakodáshoz, a főzéshez. Előttem a kép, ahogy világít a tűz. A fényénél beszélgettünk.

Sokszor jut eszembe, hogy az Úristen a gyerekkori élményeimen keresztül készített fel a lelkipásztori szolgálatra.

Megtapasztaltam a nélkülözést. Ma szinte mindent kidobunk, kicserélünk, ahelyett, hogy megkeresnénk, megjavítanánk, befoltoznánk a régit. S közben azt sem tudjuk már, mi ajándékot vegyünk a gyerekeknek. Pedig az együtt töltött idő a legfontosabb, amit adhatunk.

Az az egy szem narancs és a kevéske kenyér annak szimbóluma lett számomra, hogy mindennek örüljek. Becsüljem meg azokat az ajándékokat, amelyeket az életben a szüleimen és a jó embereken keresztül kapok. Mindez az Úristen gondoskodása.”

***

„A gyóntatószékben ültem, amikor arra lettem figyelmes, hogy három srác vihog és hangosan beszél a templomban. Gyorsan levettem megint a reverendát, és a sekrestyén át kijöttem a templomkapuhoz. Már ott viháncoltak. – Szevasztok, fiúk, mi járatban? – kérdeztem mosolygósan. – Bent voltunk a templomban, te, ez irtó vicces, ott hadonászik elől egy öreg bácsi! – Nem voltatok még templomban? – néztem rájuk, és ekkor lettem nekik gyanús. – Te itt laksz? – Igen, és én is pap vagyok.

Elkezdtünk beszélgetni, majd azzal váltunk el, hogy megkérdezték, jöhetnek-e hozzám máskor is a plébániára. A következő alkalommal aztán felvetették, hogy hoznának magnót zenét hallgatni. – Persze – válaszoltam.

Érdekes élmény volt ez a pár találkozás. Arra vezetett rá, hogy egész egyszerűen

meg kell találni a hangot azokhoz, akiknek nincs semmiféle kapcsolatuk a hittel, az egyházzal, de valamiképp ők is keresik a maguk útját.

Egyikükkel a mai napig kapcsolatban vagyok.”

***

„Sokszor idézem Máté evangéliumának 25. fejezetét az utolsó ítéletről: éhes voltam, és ennem adtatok… Jézus a felsorolásban aligha véletlenül említette: beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és fölkerestetek. Éppen ezért gondolok vissza nagy szeretettel mindazokra, akik e két területen adnak példát a krisztusi tanításról és életről.

Püspöki szolgálatom kezdetén bíztam meg Faragó Artúr atyát az egyházmegye kórházlelkészi szolgálatának megszervezésével. Járta a kórházakat, lelkigyakorlatokat, továbbképzéseket tartott ápolóknak, önkéntes lelki gondozóknak, akik azóta is kórházi ágyak mellett adnak vigaszt, bátorítást.

A börtönlelkészi szolgálat még a rendszerváltás után kezdte meg működését, miután minden börtönhöz lehetett delegálni papot, lelkészt. Megalakult a Mécses Szeretetszolgálat is, amely olyan elítéltekkel tart kapcsolatot, akiknek semmiféle személyes kötődésük nincs a kinti világgal. Nagyon megérintett a szolgálat lelkisége. Vezetőjük, Tarján Gabriella egyszer megkérdezte, lenne-e kedvem egyszer elmenni misézni Szegedre, a hírhedt Csillagbörtönbe. Ott is pártfogolnak elítélteket.

Izgalmas volt a szájkosár nélküli kutyákat tartó, gépfegyveres terrorelhárítók gyűrűjében szentmisét tartani. Nem mondhattam mást a raboknak, mint hogy az Úristen mindig ad esélyt, lehetőséget az újrakezdésre, és megbocsát. Hiszen Isten legszebb neve az irgalom.”

Beer Miklóssal születésnapja alkalmából elsősorban korábbi állomáshelyein, de az ország más pontjain is lehet majd találkozni:
– május 17., 17 óra: Budapest, Ferenciek tere, Szent István Könyvhét
– május 28., 16.30: Nagymaros, plébániakert, hivatalos könyvbemutató
– június 2., 16 óra: Vác, Lyra Könyvesház
– június 3., 19 óra: Zebegény, plébánia
– június 4., 15 óra: Pilismarót, plébániakert
– június 5., 18 óra: Salgótarján, József Attila Művelődési Központ, Üvegcsarnok
– június 7., 18 óra: Tata, Angyalok és Tündérek Galéria
– június 9., 19 óra: Márianosztra, iskola
– június 16., 16.30: Párkány, könyvtár

Az Egybeszerettél minket május 10-től kapható, de már megrendelhető.

A kötet médiatámogatója a Szemlélek.