Hallgatni aranyat ér?

Mintha a katolikus egyház szótlanul szemlélné a legégetőbb társadalmi problémákat…

A szociális törvény módosításának apropóján a Magyar Hang publicistája több püspököt, papot megkeresett, hogy megtudja a véleményüket az ország erkölcsi, szellemi állapotáról. A teljes véleménycikk ide kattintva olvasható, alább néhány részletet idézünk a szerzőtől.

„A megkérdezettek közül senki sem szeretett volna erről beszélni. Volt, aki informálisan elismerte, látja, hogy egyre nagyobb gond az elszegényedés, de nem érzi magát illetékesnek, hogy erről nyilatkozzon. Más annyit üzent, egyetért a témafelvetéssel, imádkozik értem, de nyilvánosan nem szeretne beszélni.

Akadt, aki úgy ítélte, túl zaklatott időszakot élünk, majd egy nyugodtabb periódusban visszatérhetünk a problémák elemzésére.”

„Kritika nélkül veszik jó ideje tudomásul a növekvő társadalmi egyenlőtlenségeket, az állami szintű korrupciót, a mélyülő nyomort. Különféle kisebbségi csoportok elleni hangulatkeltést.”

„Tisztában vannak azzal, hogy a Szentírás szerint a méltányos munkabér megtagadása az égbekiáltó bűnök közé tartozik, mégsem állnak nyíltan a pedagógusok mellé.”

„a katolikus egyház az intézmények fenntartásához szükséges régi erőforrásait, földjeit nem kapta vissza, így rendszere az állami támogatáson áll vagy bukik. Míg a NER csak arra használja a vallást, hogy azzal elfedje gátlástalan harácsolását,

az egyház közben minden erejét az intézményrendszer fenntartására koncentrálja.

Tény, hogy komoly karitatív és oktatási feladatokat lát el. De elveszíti szabadságát, illetve figyelmét a lényegről: a misszióról, az örömhír terjesztéséről.”

„Vajon megéri hallgatni? Asszisztálni ahhoz a megosztottsághoz, gyűlölködéshez, amibe mára süllyedtünk?

Mi lesz, ha egyszer eltűnik ez a rezsim?

Maradnak a szépen kifestett, ám üresen kongó templomok, de újjá lehet majd építeni az egyház hitelességét?”