Csalódást okozna egy olyan istenség, akinek a létét be lehetne bizonyítani

Elsőként fényképezett fekete lyukat még 2019-ben kutatócsoportjával Heino Falcke, aki azóta is kapva kap az alkalmon, hogy a tudományos siker mellett istenhitéről is beszéljen.

Mondhatjuk, hogy a fekete lyuk olyan, mint a halál, onnan sincs visszatérés. Legutóbb a Madsack német médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland – RND) interjút adó német asztrofizikus ennél még tovább megy:

– Alfa és omega, kezdet és vég: az univerzum bölcsője az ősrobbanás, a tér és idő végét pedig a fekete lyukak jelentik. A hitem mindenképp ez egyik motivációm az univerzum határainak kutatásában – vallja a kutató, aki azonban semmiképp nem akarja Istent tudományosan megragadni, sőt úgy gondolja, hogy egy bizonyítható Isten „kicsike isten lenne”.

– Nagy csalódást okozna az az isten, akit az értelmemmel egészen felfoghatnék és bizonyítani tudnék.

Akkor már nem is az lenne, aki mindenek kezdeténél ott van, aki kívül van és mégis mindenütt jelenvaló, hanem része lenne az univerzumomnak, azaz kicsi és megfogható volna.

Falcke hangsúlyozza, hogy az ő istenképe nem afféle „hézagpótló” isten, amilyennek mondjuk Stephen Hawking leírta, aki úgy fogalmazott, hogy az istenfogalom mindazt jelenti, amit az emberek nem értenek. Falcke számára „a világmindenség tágassága is a Teremtő kifejeződése”. – Ennek van egy érzelmi összetevője is, amelyet már nem tudok a tudománnyal befogni. Ha ott áll az ember a csillagos ég alatt és felnézve érzékeli a hatalmas távolságot és teret, akkor úgy érzi, hogy ’valami több van ott’. Ez hatással van a Teremtőről alkotott elképzelésemre és a hitemre is – fogalmazott.

Ahogy a tudós már korábban egy tévés beszélgetésben elmondta: – Keresztény vagyok és mélyen hívő. Számomra a kezdet egy Teremtő, akihez nem a természettudomány útján tudunk közel jutni.

Hitem szerint Isten nem csupán valami, hanem valaki.

Szerinte annak tudatában, hogy a Föld csupán egy homokszem az univerzumban, az ember pedig ismét csak egy homokszem a Földön, „fontos hinni, hogy van egy Isten, aki a világmindenség mögött rejtőzik és akinek minden egyes ember fontos.”

A szenzációs fénykép születéséről könyvet is írt a neves asztrofizikus, amelyben a hitéről is vall: – Ha Jézus Krisztusra, az emberre nézek, felfedezem a teremtés és a Teremtő emberi oldalát. Olyan Istenre találok, aki magában foglalja a kezdetet és a véget, akinek semmit nem kell bizonyítanom és nem is tudnék, és akinél már most otthon vagyok.

FORRÁSjesus.de
Mindig szerettem volna a dolgok mögé látni, néha úgy érzem, sikerül is - különösen, amióta a Teremtő Lélek hangjára igyekszem fülelni. Amit pedig felfedezek, azt szívesen meg is osztom, akárcsak a kérdéseimet, amelyek minden meglelt válasz nyomán sokasodnak. Nagy öröm számomra közösségben felfedezni és együtt gyönyörködve szemlélni a Teremtőt műveiben.