“Hogyan ébredsz fel a Mátrixból, ha nem tudod, hogy benne vagy?”

A címben idézett mondat a The Social Dilemma (2020) című filmben hangzik el – vendégszerzőnk erre a dilemmára fűzte fel a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia lényegi üzeneteit.

Talán mondanom sem kell: az érdekes és fontos témákat feszegető, színvonalas rendezvény végén nem annyira könnyű szívvel, mintsem félelmekkel és gondterhelten léptem ki a Magyar Tudományos Akadémia ajtaján. Aki látta már a filmet, talán sejti, miért – aki nem, annak megtekintése erősen ajánlott…

A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra… Most felkaptad a fejed, hogy ez érdekelne téged is? Érdekelne, mert

a gyerek nem teszi le a kütyüt? Mert félted, hogy mivel „találkozik” az interneten?

Vagy fiatalként egyszerűen csak tudatosabb felhasználó szeretnél lenni?

A Saferinternet – egy internetbiztonsággal foglalkozó szervezet – oldalán bukkantam a konferencia hirdetésére, és egyszerű iskolapszichológusként érkeztem a rendezvényre, melyen pedagógusok és gyermekvédelemben dolgozó szakemberek mellett szülők, reklámszakemberek, kiberbiztonsági szakértők és civil érdeklődők is részt vettek. A két nap alatt 32 szakember rövidebb, TED-talk-szerű előadását hallhattunk, számos témában.

Közhelyes, hogy nehéz és veszélyes helyzetben vagyunk – de most nem a napjainkban megszokott értelemben. Tény, hogy ma már nem lehet gépek nélkül élni, életünk minden területén szükségünk van rájuk – ezért is elkeserítő, hogy hova vezet mindaz, amit ma tendenciaként látunk.

A figyelmünk árucikké vált.

A közösségimédia-oldalak minket akarnak, és minket használnak. Kognitív kapitalizmusban élünk. Hogyan bánjunk jól a figyelmünkkel, ha minden alkalmazás ezt akarja megkaparintani? Az időérzékünkről szinte teljesen megfeledkezve görgetjük a Tik-Tok-ot vagy a YouTube Shorts-ot… Mi ezzel a baj? Mennyi a képernyőidőnk, és miért annyi? Miért akarjuk rögtön megnézni, hogy ki és mit írt, ha pittyen a telefonunk? Miért kelt bennünk erős szorongást, frusztrációt, ha ezt nem tudjuk megtenni? A saját fontosságunk fenntartása a cél? Miért vannak a kamaszok ráfüggve a like-okra, az őket érő visszajelzésekre? Olyan, mintha minden idegszálunkkal a közösségimédia-platformok tartalmaira, visszajelzéseire koncentrálnánk… Erre figyelünk, másra nem is lehet.

És mit tesznek velünk a különböző közösségimédia-platformok? A sok jó mellett hogyan ismerjük fel a veszélyt? Biztos csak annyi, hogy átnézzük a biztonsági beállításokat, és jó esetben időnként jelszót cserélünk? Ha nem a születési dátumunk, vagy a kedvenc kisállatunk neve a jelszó, a hackerek azt is könnyen kitalálják…

A közösségi média is a figyelmünket akarja! Algoritmusokkal pontosan leprofiloz minket: mit nézünk, mennyi ideig nézzük, mihez szólunk hozzá, mit like-olunk és mit nem… Megtéveszthető? Vagy jobban ismer minket, mint gondolnánk? Már mással is előfordult, hogy beszél valamilyen aktuális témáról – nem írja be a Google keresőjébe -, és máris azzal kapcsolatos hirdetések jönnek szembe a hírfolyamában? Ezekre rákattintva a Facebook gazdagodik, hiszen a hirdetésből bevétele lett – micsoda biznisz! Mi pedig egy idő után belefeledkezünk a kattintásaink szűrőbuborékjába, egy illuzionált valóságképet látunk – de az nem a valóság.

A közösségi média megoszt, polarizál, szétválaszt, szakadékot épít.

unsplash.com

Radikálisan különböző módon gondolkodó csoportok jönnek létre – a The Social Dilemma című film szerint több sem kell egy rövid időn belül kitörő polgárháborúhoz…

Mennyire hihetünk a híreknek, amelyek körülöttünk terjengenek? Mi álhír és mi nem az? A szavaknak ereje van – de hogyan vizsgálom meg minden forrás megbízhatóságát? (Az interneten keringő hírek kb. 70%-a álhír. Az aktuális eseményekkel, pl. az ukrán-orosz háborúval kapcsolatban a megbízható hírek aránya kb. 5%.)

Információfüggésben, játékfüggésben, szociálisfeedback-függésben vagy pornófüggésben vagyunk, amikor függőségről beszélünk? (A konferencián elhangzott statisztikák szerint a 11 évesek 28%-a, a 15-17 évesek 98%-a látott már legalább egy alkalommal pornót…) Mit tehetünk a függőség ellen? Miért bagatellizálunk?

Mi történik az online bántalmazások során, akár két gyermek közt történik, akár egy idegen írogat a gyermeknek? Szülőként tudjuk, hogy ez mennyire gyakori a tinik, a serdülők között? Tudjuk, milyen módon teszik tönkre egymás lelkét?

Mit kezdjünk a gyermekpornográfia témájával (ami nem egyenlő a pedofíliával)?Gyerekeket ábrázoló szexuális tartalmú felvételek készítése, tárolása, megosztása 14 évtől felfele büntetőjogi kategória, 2-8 év letöltendőt von maga után! De az átlagos tinédzserek azt sem tudják, mit tesznek! Csak dokumentálnak… Oké, el kell mondani nekik, hogy ez nem oké. Ez büntetendő. Megnézni is. Továbbküldeni is. Aztán mégis bekerül az osztálycsoportba…

És a bosszúpornó jelenségéről hallottatok? Az együttlétük alatt készült erotikus felvételekkel a szakítás után a sértett fél visszaél… elküldi, feltölti – nemes gesztus, nemdebár?

Mit tehetnek mindezek ellen a törvények betartatásáért felelők és a gyermekvédelmi szervezetek, amikor már úgy tűnik, mintha az információk és algoritmusok nem emberi lépték szerint haladnának az internet világában? Ki tudja ez követni és kontrollálni? Lehet egyáltalán?

unsplash.com

Mit tehetünk?

 • Tudatosság, józanság, prevenció!
 • A konferencia megannyi előadója egyetértett, hogy szülőként nagyon fontos a gyermekünk előtt jó mintával szolgálni, példát adni, hogy ők is tudják, hogyan lehet egészséges egyensúlyt fenntartani a képernyő és a család között. Fontos beszélgetni a gyerekünkkel saját digitáliseszköz-használati szokásainkról, és a józanság, óvatosság felé terelni őket. Ne tiltsuk, de beszéljünk róla! Kikkel beszélgetnek, kit jelölnek vissza, s miért? Milyen képeket tesznek fel a közösségi oldalakra? Kiket követnek? Milyen alkalmazásokat használnak? A gyerekekkel való kommunikáció egy szabad és elfogadó környezetben valósuljon meg, ahol szülőként nyitottak vagyunk, hogy megismerjük az ő világukat, és beszélgessünk velük az őket érő digitális hatásokról. (És mindeközben például azt is kideríthetjük, milyen biztonsági beállítások vannak az adott alkalmazásokon). Olykor családilag is lehet digitális detoxot tartani (vajon nekünk könnyen menne?) – a lényeg, hogy ebben se engedjük el a kezüket!
 • Az általunk fellelt sértő és/vagy káros tartalmakat jelentsük be a különböző hotline vonalakon!
 • Vegyünk részt a „kommunikációs környezetvédelem”-ben: használjunk olyan appokat, amelyek segítenek, hogy kikapcsoljuk a készülékünket
 • Iskolai és szervezeti szinten prevenciós programok bevezetése, képzések biztosítása tanárok és szülők részére.
unsplash.com

Hasznos könyvek, oldalak:

 • Tóth Dániel: Digitális nevelés I – II.
 • Miklya Luzsányi Mónika: Mit tegyek a kütyüre kattant gyerekemmel?
 • Digitális Gyermekvédelmi Stratégia: Nagyon jónak tűnő programok vannak – a Netmentor programban például kortársak osztják meg tudásukat egymással, de itt is találunk szülőknek tippeket, hogy mire érdemes figyelni, hogyan válasszanak alkalmazásokat. Szülőknek külön tájékoztató is elérhető a különféle közösségimédia-felületekről. Rengeteg, az internetbiztonság, jó felhasználás témakörébe tartozó linket is lehet találni az oldalon, de van tananyag és kisfilm is a nehezebb témákban. Szülők részére online gyermekvédelmi útmutatók, és egy „Gyerekekkel a digitális világban” című, ingyenes online kurzus is elérhető.
 • Televele Médiapedagógiai Műhely Egyesület: 1-8. osztályig tartanak több témában foglalkozásokat – pl. mobil – médiatudatosság; médiaerőszak – internetbiztonság; média – demokrácia – oktatás; kritikai médiaműveltséget segítő program. Akár szülőcsoportokat is. Van külön fül a publikációknak, külön szülőknek szóló rész (hogyan nevelhetem médiatudatosságra a gyerekem), és tanároknak szóló hasznos anyagok is!
 • Kék Vonal
 • SaferInternet: Elő adásokat tartanak iskolákban, valamint hasznos videók érhetőek el az oldalon tanároknak, szülőknek. Ajánlanak egy appot is, a Mongu-t, amellyel a szülők segíthetik a gyerekeket a jó médiahasználati szokások kialakításában (a teljes tiltás helyett tudatos felhasználás, játékos tanulás által). A konferencia videóanyaga is visszanézhető lesz az oldalukon, illetve a korábbi események videói már most is elérhetőek.

Benne vagyunk egy mátrixban? Fel tudunk belőle ébredni?

Reflektáljunk magunkra, és változtassunk!

Adjuk át mindezeket a környezetünknek is, és éljünk a külső segítségek lehetőségével!

Schnaider Orsolya