Hullámok és hercehurcák

Esti Tükör, 2021. július 13.

A szentszéki sajtóközpont keddi közleménye szerint Ferenc pápa a római Gemelli kórházban folytatja gyógyulását és a műtét utáni rehabilitációt annak érdekében, hogy mielőbb visszatérhessen a Vatikánba. A katolikus egyházfő az utóbbi napokban találkozott a Gemelli kórház más betegeivel – elsősorban azokat kíséri gondolataival, akik ágyban betegeskednek, és nem tudnak hazatérni.

vaticannews.va

Hiába tiltja törvény a szegénység miatti gyerekkiemelést, hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő családoktól sorra veszik el a gyerekeket anyagi és lakhatási okokra hivatkozva. Az állami gondozásba kerülő fiatalok túlnyomó többsége hátrányos helyzetű roma gyerek, akit a szegénység miatt szakítanak el családjától.

444.hu

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a rendszerabúzus ellen is fellépve vállalta az érintett borsodi családok képviseletét, és beperelték a helyi gyermekjóléti szolgálatot, a gyámhivatalt és a miskolci kórházat is. A nehezen, többéves hercehurca után megszületett döntésében a Kúria kimondta a családok alapjogainak sérelmét, és csaknem egymillió forintos sérelemdíjat ítélt meg számukra.

Nehezen elviselhető hőhullám érte el hazánkat, emiatt ismét másodfokú riasztás van érvényben: ma néhol 38 fokot is mértek, holnap akár 40-41 fok is lehet.

index.hu

Virológus, genetikus, járványok modellezésre szakosodott fizikus egyöntetűen állítják, hogy nem az a kérdés, megérkezik-e a negyedik hullám, csupán az, hogy mikor. Vattay Gábor fizikus szeptember elejére a jelenlegi számok tízszeresét várja, Rusvai Miklós virológus a harmadik oltások lehetőségének megteremtését sürgeti, Boldogkői Zsolt genetikus-virológus viszont előbb gyorsan beoltatná azokat, akik még egyáltalán nem kaptak vakcinát.

unsplash.com

Kásler Miklós szerint a kormány már szerdán dönthet a harmadik oltásról.  A miniszter aggasztónak nevezte, hogy a delta reprodukciós száma közelít az 1-hez, vagy akár át is lépi azt. Az új variáns a szakemberek szerint lényegesen agresszívabb, mint az előző: 12 perc elég egy légtérben egy fertőzöttel ahhoz, hogy elkapjuk. Kásler Miklós figyelmeztetett, hogy az oltásnak jelenleg nincs alternatívája, mindenki oltassa be magát – ne félelemből, hanem racionális döntés alapján. A miniszter azt javasolja, hogy az eredetitől eltérő oltóanyagot használjanak (heterológ oltás), vagyis aki első körben két Sinopharmot kapott, az most kapjon Pfizert vagy Modernát, aki pedig két Pfizert kapott, annak a harmadik ne legyen ugyanaz.

unsplash.com

A WHO vezető kutatója, Soumya Swaminathan szerint azonban nagyon veszélyes trend a különböző vakcinák keverése – annak ellenére kezdtek el emberek mixelni különböző gyártótól érkező oltóanyagokat, hogy még nincs elég adat a különböző dózisok hatásosságára és biztonságosságára.

24.hu

Az országos oltottsági arány egyébként egyedül Budapesten haladja meg a 60 százalékot, miközben Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod megyében az 50-et sem éri el. Az utóbbi hetekben lelassult az oltási tempó, most már naponta átlagosan kevesebb mint ötezren kapják meg az első adagot. Mostanáig a teljes népesség 57 százaléka kapott oltást, és bár sokáig második helyen álltunk Európában, egyre többen hagynak le minket – mostanra Hollandia, Dánia, Belgium és Finnország is 60 százalék felett jár.

444.hu

Az ENSZ javaslata alapján a Föld legalább harmadát természetvédelmi területté kellene nyilvánítani, mivel hozzávetőleg egymillió fajt fenyeget a kipusztulás veszélye.

hvg.hu

Közben már Kínában sem számít veszélyeztetettnek az óriáspanda, bár még mindig a sérülékeny fajok közé sorolják. A kínai szakértők akkor változtattak a kategórián, amikor a vadon élő óriáspandák száma elérte az 1800-at.

hirado.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.