Isten éltessen, Ferenc pápa!

A ma 87 éves egyházfőt az egész világot megérintő szeretetének és hiteles tanításának köszönhetően hatalmas tisztelet és szeretet övezi – nem csak a katolikusok között.

Advent harmadik vasárnapja az öröm ünnepe (gaudate vasárnap), ezért gyújtunk a mai napon rózsaszín gyertyát az adventi koszorún. Örülünk, hogy napról napra közeledik az Úr eljövetele. De nem csak ezért rendkívüli ez a nap: ma a Szentatya születésnapját is ünnepeljük.

Hit, alázat, szolgálat

A Jorge Mario Bergoglio néven született argentin fiú egyszerű családban nevelkedett, amelynek alapértékei a hit, az alázat és a szolgálat hármas egysége volt. Ezek a gyökerek határozták meg életének minden szakaszát, és láthatjuk, hogy ma, 87 évesen is ezek alapján éli az életét, tíz éve immár Szent Péter utódaként.

Pápai hivatását, az evangélium hirdetését és az emberek szolgálatát mindig a szeretet vezérli.

Ferenc pápa hivatását a szegények és elesettek iránti különleges figyelme tette világszerte ismertté. Az irgalom és az elfogadás üzenetét hirdetve mindannyiunkat arra ösztönöz, hogy kövessük Krisztus példáját, és szolgáljuk egymást az alázat és a szeretet jegyében, valamint sose feledjük el, hogy a keresztény közösség ereje a szolgálatban és az összetartásban rejlik.

Egyszerű pápa

Személye által Isten különleges ajándékot adott az egyháznak és a világnak. Gondoljunk csak arra, hogy amikor Jorge Mario Bergogliót 2013-ban pápává választották, ő volt az első, aki a Ferenc nevet választotta: ezzel a visszavonhatatlan döntéssel Assisi Szent Ferenc életét és tanításait kívánta megidézni, aki az egyszerűség, a szegénység és az állatok iránti szeretet szimbóluma volt. Nem véletlen, hogy Ferenc pápa egyszerűsége és szegénységi elkötelezettsége miatt kiemelkedik a pápák sorából. Sokakat megbotránkoztatott, amikor kiderült, hogy a pápai lakosztály helyett egy egyszerűbb vendégházban él a Vatikán területén, míg a Vatikán korábban zárt részeit megnyitotta a turisták és a zarándokok előtt. Ferenc pápa egyik legkiemelkedőbb jellemzője a szegények iránti mély elkötelezettsége, gyakran hangsúlyozza a szolidaritást és a társadalmi igazságosságot, miközben személyesen is időt tölt szegényekkel, hajléktalanokkal és rászorulókkal. Mindemellett a II. Vatikáni Zsinat hagyományait és szellemiségét felhasználva

folytatja az egyház megújítását: nyitottnak és befogadónak szeretné láttatni, ezért is hangsúlyozza a hívek szerepét és felelősségét a közösségben.

Ez magyarázza, hogy multimédiás szakembereket meghazudtoló módon használja a modern technológia eszközeit, hogy közelebb kerüljön a keresztényekhez. A Twitteren például milliók követik rendszeresen frissülő posztjait, amelyek gyakran hangsúlyozzák az egyházak közötti békét is. A Szentatya aktívan támogatja a vallásközi párbeszédet is, és elkötelezett a különböző vallások közötti megértés elősegítésében.

Jót akarsz? Kövesd Ferenc pápa példáját!

Ma, születésnapján, köszönettel adózunk életéért, imádkozunk érte, és kérjük Isten áldását, hogy vezesse és erősítse őt az őszinte szolgálatban.

Legyen az élete nekünk is példa arra, hogyan lehetünk keresztények egy rohamosan változó világban, hogyan terjeszthetjük az evangélium szeretetét a modern korban, és hogyan újulhatunk meg.

Köszönjük, Ferenc pápa, hogy életeddel példát mutatsz számunkra! Áldott születésnapot kívánunk neked, és imádkozunk azért, hogy Isten továbbra is vezesse és áldja meg szent küldetésedet az egyház és a világ szolgálatában!