Isten éltessen, Ferenc pápa!

Ma ünnepli 86. születésnapját Ferenc pápa, Krisztus földi helytartója, a Katolikus Egyház feje.

Habár az argentin származású Jorge Mario Bergogliót már közel tíz éve pápává választották, van, amit még mindig nem tudunk róla. Íme, néhány érdekesség Ferenc pápáról!

1. Az első…

Ferenc pápa az első jezsuita pápa, az első latin-amerikai pápa, és 1000 év után az első nem európai országból származó pápa.

2. A szegények pápája

A Katolikus Egyházban szokás, hogy miután felszáll a fehér füst, a frissen megválasztott szentatya felveszi valamelyik elődjének, vagy egy olyan szentnek a nevét, akinek a példáját követni szeretné. Ferenc pápa névválasztását Assisi Szent Ferenc inspirálta.
Példaképéhez hűen Ferenc pápa szerepet vállal a szegények és a kitaszítottak iránti szeretetben – ennek egyik bizonyítéka, hogy közbenjárásának köszönhetően klinika, kollégium, leveskonyha, fodrászüzlet és közös zuhanyzó is a szegények rendelkezésére áll, de a rászoruló családoknak a gáz- és villanyszámláik kifizetésében is segítséget nyújt a katolikus egyházfő. A Szentatya kezdeményezésére 2017 óta a Szent Márton-naphoz legközelebbi novemberi vasárnapon tartjuk a szegények világnapját – ennek idei mottója: „Jézus Krisztus értetek szegénnyé lett” (2Kor 8,9), amelyhez Ferenc pápa a következő mondatot fűzte: „Krisztus szegénysége gazdaggá tesz bennünket.”

3. Az egyszerűség hírnöke

Ferenc pápa nem szereti a fényűzést: már Buenos Aires-i érsekként, majd bíborosként is szerénységéről, visszafogottságáról volt híres. Egyszerű otthonában hétvégenként magának főzött, és hivatalos sofőr helyett inkább a tömegközlekedést használta. Röviddel azután, hogy pápa lett, a Vatikán bejelentette: a Szentatya úgy döntött, hogy a Szent Márta-ház 201-es lakosztályát választja lakhelyéül, ahelyett, hogy az Apostoli Palota 10 szobás lakásába költözne, ahol elődei éltek. Egy későbbi interjú felidézte az esetet, hogy miután megválasztották, és a vatikáni pápai rezidenciában felkapcsolták a lámpákat, Ferenc meghökkenésében felkiáltott: „Dehát itt kétszáz ember elfér! Nem tudok ide beköltözni.”

Otthonában – a régi kolostori hagyománynak megfelelően – együtt étkezik a ház többi lakójával a menzán.

Ferenc pápa visszafogott, minden nagyzolástól ódzkodó életvitelét jelzi az is, hogy az elődei által használt, páncélozott Mercedes limuzint egy Ford Focusra cserélte. A hivatalos pápamobilokat – amelyeket „szardíniás doboznak” hív kizárólag a protokolláris eseményeken választja. Úgy fogalmazott, hogy az ő korában már nincs sok vesztenivalója, és inkább szeretne közelebb kerülni az emberekhez.

4. Útkeresés

Ferenc pápa fiatalkorában rövid ideig egy éjszakai klubban is dolgozott Buenos Airesben, kidobóemberként. Teológiai tanulmányai megkezdése előtt vegyésztechnikusnak készült, közben irodalomból és pszichológiából korrepetálást tartott, de takarítóként is dolgozott.

5. A tangó szerelmese

Tinédzseréveiben Ferenc pápa előszeretettel járt barátaival táncos estekre. Kedvenc műfaja az argentin társastánc, a tangó – annak idején többször is bizonyította tánctudását.

„A fiataloknak rendszerint van egy nagy erőforrásuk: tudnak örülni. Ezt szeretem a táncban, hogy jókedvünket és örömünket ki tudjuk benne fejezni.”

6. Nagy focidrukker

Ferenc pápa a tánc mellett nagy futballrajongó is. Szülőföldjén, Buenos Aires egyik tartományában egy 2013-ban alapított félprofi labdarúgóklub az ő tiszteletére választott magának nevet: Club Deportivo Papa Franciscónak hívják magukat. A pápa egyébként gazdag mezgyűjteménnyel rendelkezik, amelyre nagyon büszke.

7. Több mint 30 éve nem néz tévét

Ferenc pápa elmondása szerint 1990. június 15-én fogadalmat tett Szűz Máriának: azóta nem kapcsolta be a televíziót. Amit sajnál, hogy így nem tudja élőben követni a San Lorenzo – vagyis a kedvenc csapata, ahol ő is klubtagnak számít – meccseit, de az újságokban figyelemmel kíséri eredményeiket.

8. Kiadtak vele egy albumot

2015 novemberében jelent meg a Wake up! című progresszív rockalbum, Ferenc pápa közreműködésével. Ez a szentatya első nagylemeze, amelyben beszédeiből, tanításaiból hallhatóak részletek zenei aláfestéssel. A lemezen összesen 11 szám szerepel, ezekben a pápa az angol mellett olaszul, spanyolul és portugálul is szól a hallgatókhoz.

A Szentatya egyébként a klasszikus zene mellett Elvis Presley és Edith Piaf slágereit hallgatja, és

eddigi pápasága alatt már több mint 1700 CD-vel gyarapította a vatikáni lemezgyűjteményt.

9. A szelfiző pápa

A pápa fontosnak tartja a közösségi média kihangosítását a katolikus egyház keretein belül is, az internetet Isten ajándékának tekinti. Bár Twitteren XVI. Benedek volt az első felhasználó pápa, de Ferenc ideje óta lett egyre inkább keresett a @pontifex név alatt futó fiók: ma már csaknem 19 millió követője van. A Global Language Monitor nevű szervezet kutatása alapján az angolul beszélő világban Ferenc pápáról beszéltek a legtöbbet a médiában, aki előszeretettel készít híveivel szelfiket is.
A pápa szerint az internet és a közösségi média mindinkább egymástól kölcsönösen függővé teszi az embereket szerte a világon. „Az internet hatalmas lehetőségeket ad a találkozásokra és a szolidaritásra. Ez valami igazán jó dolog, Isten ajándéka” – mondta.

Rajkai Eszter