Te mit adnál ajándékba Jézusnak?

Ahogy az első karácsony tele volt meglepetéssel, ma is lehetőségünk van arra, hogy valami különleges történjen a közreműködésünkkel. Német László belgrádi érsek írásával kívánunk áldott ünnepet.

A Szemlélek az év utolsó napjaiban újabb cikksorozattal jelentkezett médiapartnerünk, a Telex oldalán. Az idei népszámláláshoz kapcsolódóan előbb Fábri György osztotta meg gondolatait a kereszténység megszámlálhatóságának dilemmájáról, majd Platthy Iván mutatott rá az egyházfinanszírozás korrekt lehetőségeire, ezt követően Gégény István összegezte magazinunk felmérésének és több főpásztornak az egyházi szervezet fenntarthatóságára vonatkozó következtetéseit. Zárásként, karácsony ünnepéhez elérkezve Német László belgrádi érsek bátorító üzenetet fogalmazott meg Jézus születésének körülményeiről, és ennek életünkre gyakorolt hatásáról.

A Telexen megjelent cikk ide kattintva érhető el teljes terjedelmében, alább néhány részletet idézünk az írásból.

„A mai társadalmunk tele van hazugsággal, csalással, melyek forrása sokszor a félelem. A hazugságok terjednek minden csatornán és próbálnak kőszívűvé, örömtelenné, szorongóvá tenni bennünket. Ukrajnában a helyzet még súlyosabb. Mennyi hazugságot hallunk minden oldalról; szinte lehetetlen eljutni az igazsághoz.

A hazugság és a félelem, a szorongás, az örömtelenség nem Istentől ered.

A gonoszság és a hamisság attól ered, aki nem vetette magát alá Isten akaratának, és aki fellázadt az Ő szeretetet és örömöt hirdető uralma ellen. A farizeusokkal, az írástudókkal és a korabeli vallási vezetőkkel folytatott beszélgetésben Jézus azt mondja: „Az ördög az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja” (Jn 8,44). Jézus e szavai ma sem veszítették el érvényességüket és igazságukat.”

„Fogadjuk be a betlehemi örömet és szeretetet! Nyíljunk meg a túlcsorduló isteni szeretet előtt, és ajándékozzuk meg vele meg felebarátainkat, közvetlen környezetünket! Legyen ez az ünnep megújulás, szeretetben történő megújulás: metanoia, ahogy az első keresztények nevezték. A Jézusban közénk jött isteni szeretet erősítsen meg bennünket és bátorítson abban, hogy körülöttünk ne a hazugság és a gonoszság mérgezze az emberek szívét, hanem a befogadott isteni szeretet töltse be azt örömmel! Legyünk tehát bátrak, és mondjunk NEM-et a hazugságra!

Mondjunk NEM-et a szíveket mérgező megosztásokra, mindenféle gyűlöletkeltésre!

Mondjunk NEM-et arra a hazugságra, mely rólunk szól, mely fáj nekünk és mérgezi a mi életünket is itt, Szerbiában vagy a környező országokban! És mondjunk határozott IGEN-t a karácsonyi örömre!”

„Tegyük fel magunknak a kérdést: ha ma megjelenne Isten angyala az életünkben, és meghívna bennünket Betlehembe imádni Isten Fiát, aki Mária Fia is, mit vinnénk neki ajándékba? (…) Mi lenne az én ajándékom a Béke Fejedelmének, ahogyan a Szentírás nevezi nagyon találóan a megszületett Jézust?

Mi lenne az én ajándékom az igazság forrásának,

tudva azt, hogy Jézus útként, igazságként és életként nyilatkoztatta ki magát a világnak?”

Német László
a Belgrádi Főegyházmegye érseke